Meer huwelijken en partnerschappen homo's en lesbiennes in Nederlandse steden.Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek Nederland blijkt dat tussen 2010 en 2018 ruim 2,4 procent van de nieuw gesloten verbintenissen, het gaat daarbij zowel om geregistreerde partnerschappen als huwelijken, uit partners van het gelijke geslacht bestaan. De meeste verbintenissen komen voor in de stad.

Meer in de stad
Het aantal homo en lesbische verbintenissen, zowel geregistreerd partnerschap als het homohuwelijk, verschilt sterk tussen gemeenten waarbij in het algemeen verbintenissen tussen partners van hetzelfde geslacht vaker voor komen in steden dan in kleine gemeenten. Daarbij telt bijvoorbeeld Amsterdam verhoudingsgewijs de meeste homohuwelijken en legale partnerschappen tussen twee mannen. In Nijmegen is het aantal lesbische huwelijken en partnerschappen tussen twee vrouwen dan weer het hoogst.

Partnerschap en huwelijk
Nederland voerde in 1998 het geregistreerd partnerschap in. Dit was vooral bedoeld om homo en lesbische koppels de gelegenheid te geven hun relatie formeel en wettelijk vast te leggen, want het homohuwelijk bestond toen nog niet, dat kwam pas in 2001. In de eerste twee jaar werden meer homo koppels dan lesbische koppels in de echt verbonden, daarna was het andersom.

In de periode 2010-2018 werd 1,1 procent van de 586 duizend huwelijken voltrokken tussen twee vrouwen, en 0,9 procent tussen twee mannen. Ook bij de 114 duizend partnerschappen die werden gesloten in die periode kwam de combinatie van twee vrouwen (2,1 procent) iets vaker voor dan die van twee mannen (1,9 procent). En bij partnerschappen komt het nog steeds wat vaker voor dan bij huwelijken dat de partners van gelijk geslacht zijn.

Meer lesbiennes dan homo's
Verbintenissen tussen twee vrouwen komen naar verhouding het meest voor in Nijmegen. In die gemeente bestond 2,5 procent van de ruim 7 duizend huwelijken en partnerschappen die tussen 2010 en 2018 werden gesloten uit twee vrouwen. Groningen en Tilburg volgen met 2 procent; In Zwolle, Utrecht en Amsterdam bestond 1,9 procent van de verbintenissen uit twee vrouwen.

Meer homo's dan lesbiennes
Amsterdam springt eruit wat betreft verbintenissen tussen twee mannen: in de hoofdstad betrof 3 procent van de huwelijken en 8,5 procent van de partnerschappen een combinatie van twee mannen. Dit aandeel is ongeveer drie keer zo groot als in Rotterdam. Na Amsterdam werden naar verhouding de meeste verbintenissen tussen twee mannen gesloten in Arnhem (2,1 procent) en Maastricht (1,8 procent).
LEES OOK
HOMOHUWELIJK GOED VOOR MENTALE GEZONDHEID OOK HETERO'S WORDEN ER BETER VAN - 2019
47ste PLAATS TER WERELD WAAR HOMO'S EN LESBIENNES KUNNEN TROUWEN IS EEN FEIT - Juni 2019
GEBIED VAN 3 MILJOEN INWONERS KRIJGT LEGALE PARTNERSCHAPPEN IN JAPAN - Juni 2019
EERSTE AZIATISCH LAND MET HOMOHUWELIJK IS EEN FEIT - Mei 2019
BRITS OVERZEES GEBIED STELT HUWELIJK OPEN VOOR HOMO'S EN LESBIENNES - Maart 2019

Bron: www.cbs.nl & holebi info.

Dit bericht is gepost op 03 September, 2019 en 2220 keer gelezen.Reageer op dit bericht: