Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.In zijn tweede film, Temblores, toont Jayro Bustamante het lot van homoseksuele mannen en vrouwen die binnen de kerk in zijn thuisland Guatemala aan conversietherapie (therapie waarbij men claimt holebi's te kunnen genezen) worden onderworpen. De drie ergste dingen waarvoor je in zijn thuisland Guatemala iemand kunt uitschelden, vertelt regisseur Jayro Bustamante (42), zijn: indiaan, homoseksueel en communist. In die volgorde. “Het is alsof we nog in de jaren vijftig leven,” zeg de filmmaker met een grimas.

Toeval of niet: die ‘scheldwoorden’ zijn, in dezelfde volgorde en losjes geïnterpreteerd, ook de onderwerpen van zijn eerste drie films. Bustamantes debuut Ixcanul uit 2015 toonde het lot van een zeventienjarig Mayameisje, dat opgroeit aan de voet van een vulkaan en wordt uitgehuwelijkt aan de baas van haar vader.

Zijn tweede film, Temblores, die begin dit jaar in première ging op het filmfestival van Berlijn draait om Pablo, die nadat zijn homoseksualiteit aan het licht is gekomen een paria wordt in zijn religieuze gemeenschap. Later deze maand gaat Bustamantes derde film, La Llorona, in première op het filmfestival van Venetië, waarin hij de bekende Zuid-Amerikaanse legende van de wraakzuchtige geest van een moeder verbindt aan de genocide in zijn land onder de anticommunistische dictatuur van de jaren tachtig.

Homofilm
Nu eerst dus Temblores (‘bevingen’). Het lot van Pablo, die de toegang tot zijn kinderen wordt ontzegd net zolang tot hij toestemt conversietherapie te ondergaan, baseerde Bustamante op verhalen van diverse echte ‘Pablo’s’, vertelt de regisseur daags na de première afgelopen februari in Berlijn. “Voor de meeste mannen die dit proces ondergaan, die hun geaardheid ontkennen om terug te gaan naar hun gezin, duurt dat uiteindelijk niet lang. Maar het is zwaar: heel je maatschappij haat je, alleen omdat je bent wie je bent. Het was heel belangrijk voor me een lans voor hen te breken.”

Homoseksualiteit en religie
Die maatschappelijke uitsluiting hangt voor een groot deel aan de kerk. “De overheid van Guatemala biedt haar inwoners vrijwel geen sociale voorzieningen; de kerk heeft veel van die taken op zich genomen. De prijs die je betaalt om onderdeel van die gemeenschap te zijn, kan erg hoog zijn; en wie zich erbuiten plaatst, staat écht helemaal alleen.”

De leden van zijn kerk zijn degenen die Pablo buitensluiten, maar de kerk biedt hem ook een oplossing, als hij deelneemt aan hun programma van conversietherapie en zijn homoseksualiteit afzweert, kan hij zijn plek in de gemeenschap en zijn gezin terugveroveren. “Mijn grootste uitdaging was om die sessies realistisch te laten voelen,” vertelt Bustamante. “Er zijn allerlei groeperingen die dit soort ‘behandelingen’ bieden, van relatief onschuldige methodes tot chemische castraties. Daar moesten we in de film een middenweg in vinden.”

Elke religie, of bijna elke, haat holebi's
Bustamante waakte ervoor de kerk in zijn film aan één specifiek geloof te hangen. “Als het eropaan komt, haten alle geloven homoseksuelen. De kerk in de film lijkt op het katholieke geloof waarin ik opgroeide, maar ook op evangelische en joodse kerkdiensten. Uiteindelijk hebben elementen van de evangelische kerk misschien toch enigszins de bovenhand gekregen, omdat het zo visueel is alles is luidruchtig en uitbundig.”

Overigens haast de filmmaker zich te benadrukken dat de kerk niet alle schuld in de schoenen te schuiven is. “Guatemala is ook daarbuiten een machistisch, fallocratisch land. Daar gaat homofobie mee gepaard. Wie openlijk homoseksueel is, geeft daarmee zijn mannelijk privilege op, omdat je in de ogen van anderen meer een vrouw wordt. Dat wordt niet getolereerd. Hoewel homoseksualiteit niet strafbaar is, kent de wet ook geen enkele bescherming tegen discriminatie vanwege seksuele oriëntatie.”

Klassenstrijd
Opvallend genoeg vindt Pablo meer acceptatie in de armere wijken in de binnenstad, waar zijn geliefde Francisco woont. “Dat zag ik keer op keer terug in de verhalen van de echte Pablo’s. De rijkere middenklasse woont in afgesloten bubbels in de buitenwijken, wijken met hoge hekken eromheen en gewapende bewakers. De bewoners komen nooit in de binnensteden en ze hebben bedienden die permanent bij ze inwonen, bijna als slaven. Juist in die omgeving wordt geen enkele afwijking van de norm geaccepteerd.”

Uit die onderhuidse klassenstrijd komen ook veel van de lichtere momenten in de film voort. Centraal daarin staat werkster Rosa, gespeeld door María Telón, die ook in Ixcanul én La Llorona schittert. “Ik gaf haar, als enige, expliciet de opdracht dat ze grappig moest zijn. De film is geen komedie, natuurlijk, maar we waren wel constant op zoek naar dingen die het verhaal iets konden verlichten. Vroege versies van de film hadden meer humor, maar hij was te lang, dus een deel is gesneuveld. Bij de première gisteravond merkte ik tot mijn grote opluchting dat de satire-elementen alsnog overkomen op het publiek.”

Hoop op verandering door film
Bustamante hoopt met zijn film iets aan de situatie van homoseksuelen in zijn land te kunnen veranderen. “Ik woon mijn halve leven in Parijs, en elke keer is het weer een schok om die repressie te voelen als ik terugkeer in mijn thuisland. Ik had bijvoorbeeld grote moeite mijn hoofdrolspelers te vinden. Er zijn sowieso vrijwel geen professionele acteurs in Guatemala, maar de meeste mensen die ik sprak bedankten direct voor de rol als ze hoorden dat het om een homoseksueel ging – maar ze vroegen wel of ik een andere rol voor ze had!”

Hoewel hij verwacht dat er negatieve reacties zullen volgen wanneer zijn film in oktober ook in Guatemala te zien zal zijn, hoopt hij ook op positieve geluiden. “Er worden niet veel films gemaakt in Guatemala, dus alles wat er wordt gemaakt kan op wat enthousiasme rekenen. Bovendien werd Ixcanul goed ontvangen, waardoor ik een zekere bekendheid heb en men uitkijkt naar nieuw werk, ongeacht waarover dat gaat. Dat de film in Berlijn draait helpt ook. In een klein land als Guatemala is de internationale opinie van groot belang, je wordt minder hard aangevallen als je de rest van de wereld in je rug hebt.”

Film verhaal:
Wanneer de 40-jarige Pablo zijn gezin vertelt dat hij homoseksueel is, zakt de grond onder hun voeten weg. Voor Pablo zijn de gevolgen echter niet te overzien: hij wordt ontslagen, mag zijn kinderen niet meer zien en wordt verjaagd uit zijn Guatemalteekse gemeenschap. Zijn ouders en broer smeken hem om zijn seksualiteit te verloochenen en stellen hem voor een hartverscheurend dilemma: zijn nieuwe geliefde of zijn kinderen. Uiteindelijk stemt hij ermee in om een katholiek pray the gay away-programma te volgen dat hem zal “genezen”. Regie en scenario: Jayro Bustamante. - Productie Guatemala, Frankrijk, Luxemburg 2019 - Cast: Juan Pablo Olyslager, Mauricio Armas, Diane Bathen.

Jayro Bustamante (Guatemala, 1977), telg uit een familie van artsen, volgde opleidingen tot filmmaker in achtereenvolgens Guatemala, Parijs en Rome. Hij debuteerde met de korte film Cuando sea grande (’Als ik groot ben’) in 2012 en brak internationaal door met zijn eerste speelfilm Ixcanul, die in 2015 werd bekroond met de Alfred Bauer-prijs op het filmfestival van Berlijn.
LEES OOK
VOOR HET EERST INDIASE HOMO FILM TIJDENS VLUCHTEN VAN EMIRATES AIRLINES
NA FREDDIE MERCURY EN ELTON JOHN NU FILM ROND BOY GEORGE OP KOMST
NIEUWE SUPERHELDEN FILM HEEFT HOMO PERSONAGE (Spoiler alert)
VOOR TWEEDE KEER IN DE GESCHIEDENIS WINT HOMO FILM EEN OSCAR VOOR BESTE FILM
DRIE FILMS MET HOMO PERSONAGE WONNEN GOLDEN GLOBE

Bron: volledige overname van parool.nl én klein deeltje holebi info

Dit bericht is gepost op 22 August, 2019 en 2206 keer gelezen.Reageer op dit bericht: