Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.Meer dan 7.000 Amerikanen hebben vandaag de dag op hun identiteitskaart of andere identiteitspapieren een X in plaats van een M (man) of V (vrouw). Tien Amerikaanse staten en twee grote steden bieden momenteel al de derde gender optie. Daarnaast wordt het in vijf andere staten weldra ook mogelijk.

Momenteel kan men in de Amerikaanse staten Arkansas, Oregon, Minnesota, Maine, Utah, Colorado, California, Indiana, Nevada, Vermont en de steden New York City en Washington DC, al kiezen voor een X als gender aanduiding op het paspoort en andere in plaats van M of V.
En zeer binnenkort wordt dit ook mogelijk in de staten New Hampshire, Maryland en Hawaii waar een wetsvoorstel daarover recent werd goedgekeurd. En Washington State en de staat Pennsylvania hebben de plannen om hetzelfde te doen.

Welke mensen kiezen of willen een X op hun identiteitskaart en andere?
Voornamelijk niet-binaire en genderqueer personen. Deze twee groepen mensen voelen zich overwegend of afwisselend man en vrouw of voelen zich geen van beide, dus niet man of vrouw. Maar ook sommige intersekse personen willen liever een X op hun paspoort omdat ze nooit een gender aanpassing ondergingen en ook niet willen ondergaan, en dus willen blijven hoe ze zijn geboren. En tot slot, ook sommige transgenders, in het bijzondere diegene die er voor kiezen niet over te gaan tot een geslachtsveranderende operatie of een gedeeltelijke operatie zien liever een X in plaats van een M of V op hun paspoort. (Transseksuelen kiezen nooit voor een X omdat ze altijd overgaan tot een geslachtsveranderende operatie, en daarna hun gender aanpassen in de 'vernieuwde' gender, vandaar het verschil tussen transgenders en transseksuelen).

Dana Zzyym, een intersekse marine veteraan, die de staat Colorado ooit aanklaagde vanwege de onmogelijkheid om te kiezen voor de derde gender op het paspoort, zegt erg blij te zijn voor al die mensen die nu een X op hun identiteitskaart hebben staan, en voegt er aan toe dat mensen nog zullen schrikken over hoeveel mensen, in het bijzonder niet-binaire personen er nog zullen volgen.

Amanda Arbour executive director van het LGBT Center of Central Pennsylvania, zegt dat de derde gender optie erg belangrijk is. Omdat het ontbreken van de juiste gender op het paspoort in sommige situaties erg gevaarlijk kan zijn. "Wanneer een transgender persoon zijn of haar geboorte gender nog op het paspoort heeft staan, maar er uit ziet als de andere gender, dan kan dit zorgen voor meer pesterijen, discriminatie en zelfs haatmisdaden".

En die haatmisdaden tegenover transgenders zijn er helaas in hoge aantallen in de Verenigde Staten. Elk jaar opnieuw eindigt de VS op de tweede plaats ter wereld met de meeste moorden op transgenders, in het bijzonder transgender vrouwen met een niet blanke huidskleur. Dit jaar zijn er al 15 trans vrouwen vermoord, waarvan de laatste drie in één en dezelfde week. Volgens zowel mensenrechten organisaties als transgender organisaties ligt het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van haatmisdaden tegen trans personen veel hoger. Een reden hiervoor is het feit dat niet alle moorden op transgender personen als dusdanig worden geregistreerd, een oorzaak die vaak het gevolg is van de familie die het transgender familie lid niet als dusdanig erkenden en accepteerden.
Extra info:
Landen met derde gender optie.
- Bangladesh sinds 2013
- India sinds 2014
- Malta sinds 2015
- Sinds 2017: Australië, Canada, Nepal, Nieuw-Zeeland en Duitsland.
- Uruguay sinds 2018
- IJsland keurde wet goed in 2018 gaat van kracht in 2020
- Denemarken, geen datum bekend, maar enkel geldig voor trans personen zonder geslachtsveranderende operatie.
- Finland sinds 2019
Op komst:
- Nederland en België.
- In ons eigen belgenland voorstel door N-VA in 2018 uitstel wegens zgn andere belangrijke zaken, kibbelkabinet, opstappen N-VA uit de regering en het op heden ontbreken van een regering.
- In Nederland in 2018 kreeg een eerste persoon een X op het paspoort vanaf toen denkt de overheid er over na of ook anderen deze mogelijkheid krijgen.
LEES OOK
MEER SLACHTOFFERS SEKSUEEL GEWELD DOOR GEBRUIK FOUT TOILET IN DE VS
FINLAND ELFDE LAND TER WERELD MET DERDE GENDER OPTIE
STIJGING AANTAL HAATMISDADEN TEGEN TRANSGENDERS IN ENGELAND WALES EN SCHOTLAND
TRUMP ADMINISTRATIE KOMT OPNIEUW MET ANTI TRANSGENDER WET
BIJNA 2% VAN AMERIKAANSE HOGE SCHOOL STUDENTEN NOEMT ZICHZELF TRANSGENDER

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 August, 2019 en 2734 keer gelezen.Reageer op dit bericht: