Nederlands lesbisch transgender koppeltje weggepest + politieke reactie + video.Een Nederlands lesbisch transgender koppeltje moest noodgedwongen verhuizen na aanhoudende pesterijen door een groep van vijftien hangjongeren. Het verhaal van de twee vrouwen uit het Nederlandse Heerlen (Provincie Limburg) kwam vorig jaar al in het holebi info nieuws.

Kristiana Moretti, 28, en Arianne Brink, 26, werden al sinds vorig jaar gepest door hangjongeren. De pesterijen zijn duidelijk gericht op de lesbische geaardheid en transgender identiteit van het koppel. Het gepest veranderde in de afgelopen maanden van vandalisme naar erger. "Ze pikken juist dingen eruit waarmee het makkelijk te spotten is. Wij zijn vanwege onze geaardheid en genderidentiteit een makkelijk doelwit. Ze vinden het leuk om daarmee te spelen en ons daarmee te pesten," aldus Arianne.

Doodsbedreigingen en aanvallen
"We worden uitgescholden voor kankerhoer en kankerlesbo," vertelt Moretti. "En ze dreigden ons dood te maken. Zes weken geleden werd ik bij de flat achtervolgd door iemand op een scooter met een mes. Ik kon dat mes ontwijken door in de bosjes te springen." Kristiana zegt: "Je ervaart een gevoel van dreiging in je hoofd. Bang dat de jongeren zouden doen waarmee ze dreigen." En dat is niet onterecht, drie keer gebeurde het ook dat ze lichamelijk werden aangevallen.

Eén dader opgepakt maar na vrijlating opnieuw in de aanval
Nadat het koppel vorig jaar bij de politie aangifte deed werd er later een 17-jarige jongen opgepakt. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor het mishandelen van een van hen en kreeg dertig dagen cel en een werkstraf. Maar, die jongeman, die bekend staat als een van de meest agressieve daders, misdroeg zich één dag na zijn vrijlating opnieuw zowel tegen over het koppel als tegen over andere mensen. Van zijn vader kreeg hij op een bepaald moment flinke klappen, maar die vader geeft toe dat hij zijn zoon niet langer onder controle kan houden.

Over de achtergrond van de hangjongeren laten de vrouwen zich liever niet uit. "Maar duidelijk is dat er in hun opvoeding, die deels ook met cultuur samenhangt, veel mis gaat," zegt Moretti. "Als je dat probleem niet benoemt, gaat er ook niets veranderen. Spreek de ouders aan, zet hardere middelen in, Haal ze uit dat milieu en stop ze in begeleid wonen bijvoorbeeld. Zij leven in een gangcultuur en hebben ook nooit spijt betuigd."

Geestelijke impact van pesterijen
Op Arianne Brink hadden de intimidaties en het geweld aanzienlijke geestelijke en fysieke impact. "Ik werd suïcidaal," vertelt ze. "Langzaam vreet de angst je van binnen op. Aanvankelijk hadden we zoiets van: ze krijgen ons niet klein, we gaan terugvechten en we deden aangifte. Maar we liepen tegen de beperkingen van de rechtsstaat op. Die jongens moeten op heterdaad worden betrapt. Hoe doe je dat? Alles vrat energie, de doodsbedreigingen, de achtervolgingen." Moretti, die een hersenschudding overhield aan een klap die een van de jongens uitdeelde zegt: "We deden alles ’s ochtends tussen 9 en 11 uur: boodschappen, afval wegbrengen, naar de dokter of de psycholoog. Om 11 uur komen zij uit bed en kunnen we niet meer ongehinderd de straat op. Dan moesten we begeleiders meenemen."

Het koppel kon het niet meer aan
Omdat de situatie onhoudbaar blijft besloot het koppel te verhuizen. De woningcorporatie uit Heerlen bood de dames ondertussen na bemiddeling van burgemeester Emile Roemer een nieuw appartement aan. Op Twitter liet de burgemeester weten dat hij het pesten van de vrouwen onaanvaardbaar vindt, en dat hij alles gedaan heeft wat hij kon om het probleem aan te pakken, gaande van gebiedsverboden voor de hangjongeren, extra politiepost in de flat, extra mobiele camera's tot in het appartement van het koppel toe, ouders van de jeugd ontboden, antidiscriminatiebureau betrokken, straatcoaches ingezet enz..., maar het lesbische transgender koppel kan het niet meer aan en vroeg om zo snel mogelijk te kunnen verhuizen.

Verhuisd
Donderdag verhuisde het koppeltje naar een rustiger wijk. "Weggepest: de autoriteiten waren niet in staat de veiligheid van de twee vrouwen te garanderen," schrijft de media. Een wrange constatering, erkent Arianne Brink. "We hebben veel steun gehad van de politiek, behalve van GroenLinks, en ook van de politie, maar die heeft te weinig bevoegdheden." Er begint nu een nieuw hoofdstuk in het leven van de twee dames. "We willen zo snel mogelijk opnieuw aan het werk en als normale burgers mee doen aan de samenleving. We willen geen speciale behandeling of zo, gewoon een rustig leven zoals iedereen." Als vanzelfsprekend blijft de nieuwe woonplaats van de twee vrouwen geheim.

Politieke reactie
Ondertussen is de Nederlandse regering wakker geschrokken. De PvdA’ers Attje Kuiken en Kirsten van den Hul hebben Kamervragen gesteld over de kwestie. Zij vragen de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid of eventueel kan worden onderzocht hoe vaak het wegpesten van holebi's (homo, lesbisch, biseksueel), transgenders en intersekse personen voorkomt. De Kamerleden vragen of lokale bestuurders en de politie over voldoende mogelijkheden beschikken om in voorkomende gevallen aan te pakken. Verder willen de PvdA’ers weten of er in het Actieplan Veiligheid holebi en transgender+ maatregelen zijn genomen tegen het wegpesten van mensen uit deze groep. Ook dringen zij aan op overleg met de VNG en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Om te bekijken of aanvullende instrumenten nodig zijn om het wegpesten van holebi's en transgender+ personen tegen te gaan.
Bekijk hier onder een korte video rond het koppeltje:


LEES OOK
NEDERLANDS LESBISCH TRANSGENDER KOPPEL AL MAANDEN GEPEST - 2018
NEDERLANDSE TRANSGENDERS ZEVEN KEER VAKER SLACHTOFFER VAN GEWELD - 2018
BETERE BESCHERMING VOOR TRANSGENDERS IN NEDERLAND - 2019
UITSCHELDEN MET HOMO OF FLIKKER GEEN HOMOFOBIE VOLGENS NEDERLANDSE RECHTER - 2019

Bronnen: linda.nl - limburger.nl - telegraaf.nl

Dit bericht is gepost op 02 August, 2019 en 2815 keer gelezen.Reageer op dit bericht: