Voormalig Nederlands politieagente sprak met slachtoffers van holebi en transfobie.In de documentaire ‘Ellie aan de verkeerde kant’ die maandag op de Nederlandse Tv te zien was, sprak Ellie Lust onder andere met Johan Derksen. Ze had een pittig gesprek over de anti homo opmerkingen die hij vorig jaar maakte.

Voormalig politieagent Ellie Lust, zelf openlijk lesbisch, ging in de documentaire die je met de neus op de feiten drukt in gesprek met slachtoffers en daders van homodiscriminatie en- geweld. Ook vertelt ze dat de opmerkingen van Johan destijds haar hebben doen verbazen. Derksen zei vorig jaar in een uitzending van Veronica Inside: “We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.”

In de documentaire besloot Ellie verhaal te halen bij Derksen, ze was benieuwd of hij nog steeds bij zijn standpunt is gebleven, en vroeg hem naar zijn opmerking: 'homotjes moeten niet zo moeilijk doen en uit de kast komen', en legt uit dat dat zo makkelijk nog niet is. Daarop antwoordde Derksen: “Ik vind dat homo’s gewoon meer karakter moeten tonen en uit de kast moeten komen. Dat het allemaal wel meevalt.” Hij laat weten dat hij vindt dat de holebi en transgender+ gemeenschap in zijn ogen té gevoelig is voor opmerkingen en grappen die worden gemaakt.

De voormalig politieagent stond met haar mond vol tanden: “Wat ik voel is dat u niet weet hoe het écht is om in die rol te zitten.” Ze laat dan ook weten dat ze vindt hij moet beseffen dat zijn opmerkingen het niet makkelijker maken voor homo’s om uit de kast te komen. Daar is de analist het niet mee eens: “Die hele homoscene vind ik huilerig en in de slachtofferrol kruipend. Dat is mijn mening.” Ellie kan op haar beurt het gesprek alleen maar betreuren: “Ik vind het onbegrijpelijk hoe hij denkt zoals hij denkt.”

Daarnaast sprak Ellie met enkele slachtoffers van zwaar homofobish geweld. Het leven van de slachtoffers veranderde voorgoed. Vooral dat van een homo man die zijn thuisland Jamaica ontvluchte omdat homo's daar regelmatig vermoord worden, en die dacht dat hij in Nederland veilig zou zijn. Of van een lesbienne die Iran ontvluchtte omdat ze de doodstraf riskeerde, alleen maar omdat ze lesbisch is, maar die nooit had gedacht dat ze in een land als Nederland zou worden aangevallen. En het verhaal van een Nederlandse jonge man die door een groepje jongens in elkaar werd geslagen, en daar twaalf jaar later nog de psychische gevolgen van draagt. Maar Ellie sprak ook met voetbalfans die zich van geen kwaad bewust zijn, integendeel, wanneer ze homofobe opmerkingen naar spelers of de scheidsrechter roepen. En die uiteindelijk zelfs niet begrijpen waarom er een holebi & trans voetbal supportsclub is opgericht nadat één van hen werd in elkaar geslagen door hetero fans. Nederland, het land dat bekend staat als tolerant blijkt helemaal niet zo tolerant als gedacht.
DOCUMENTAIRE GEMIST - Tv herhalingen:
- Dinsdag 30 juli - 01:25 tot 02:20 (nacht) op NPO 3 (NL 3).
- Zondag 04 Augustus - 09:30 tot 10:30 (ochtend) op NPO 1 (NL 1)

LEES OOK
NDL LESBISCHE TWEELING POLITIE OFFICIEREN SCHREVEN GESCHIEDENIS(Ellie & Marja Lust) -2016
OPSCHUDDING OVER UITSPRAKEN IN VERONICA INSIDE OVER HOMO'S - 2018
NEDERLANDSE TRANSGENDERS ZEVEN KEER VAKER SLACHTOFFER VAN GEWELD - 2018
UITSCHELDEN MET HOMO OF FLIKKER GEEN HOMOFOBIE ALDUS RECHTER IN ZAAK HOMO KOPPEL - 2019
NEDERLANDSE LESBISCHE VROUW SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN - 2019
NEDERLANDSE HOMO'S & LESBIENNES DENKEN TWEE KEER NA VOOR ZE HAND IN HAND LOPEN - 2019

Bron: linda.nl én holebi info

Dit bericht is gepost op 31 July, 2019 en 2296 keer gelezen.Reageer op dit bericht: