Twee kanshebbers volgende Britse premier zetten zich niet in voor het Noord-Ierse homohuwelijk.Noord-Ierland is het enige land in het Verenigd Koninkrijk zonder homohuwelijk nadat in 2012 Schotland en in 2013 Engeland en Wales het huwelijk open stelde voor homo's en lesbiennes. Het verbod op het homohuwelijk in Noord-Ierland zal mogelijk nog erg lang blijven bestaan aldus de twee Britten die strijden om het zitje van Britse eerste minister.

De twee Tory-kanshebbers om de volgende premier van Groot-Brittanniƫ te zijn, zeiden eerder deze week dat het homohuwelijk en het verbod op abortus in Noord-Ierland zullen blijven bestaan ongeacht wie er wint. Zowel Boris Johnson als Jeremy Hunt zeggen dat alleen de Noord-Ierse Assemblee, de gedelegeerde wetgevende macht van het land, het verbod kan intrekken.

Al enkele jaren voeren voor- en tegenstanders van het homohuwelijk een strijd in Noord-Ierland. Al in 2015 stemde een meerderheid van de Noord-Ieren in een referendum in het voordeel van het homohuwelijk, maar tot op heden blijft de Noord-Ierse overheid falen en eerder neen zeggen tegen de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Uit een poll, gehouden begin dit jaar, blijkt dat 75% van de Noord-Ieren van mening is dat het homohuwelijk er moet komen.

"Het is jammer dat zowel Johnson als Hunt zich niet verder willen inzetten voor de openstelling van het huwelijk in Noord-Ierland. Omdat het Britse parlement de macht en autoriteit heeft om wetgeving op te stellen voor het homohuwelijk in Noord-Ierland, maar de heren schuiven deze verantwoordelijkheid liever af op de Noord-Ierse politici die voornamelijk tegen het homohuwelijk zijn," aldus een Noord-Ierse holebi activist.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 05 July, 2019 en 2424 keer gelezen.Reageer op dit bericht: