Parijs eert Amerikaanse maker van Regenboogvlag (holebi pride) en + 40 holebi & trans activisten.
Parijs eert de Amerikaanse maker Gilbert Baker van de Pride-vlag met een speciale plaquette. Daarnaast gaf de stad ruim veertig straten een nieuwe naam in ere van holebi & trans activisten zoals Harvey Milk en Keith Haring.

Afgelopen woensdag onthulde de stad de plaquette in het stadscentrum gelegen in de wijk Marais op een plein dat eerder werd gewijd aan Harvey Milk. Verder kregen meer dan veertig straten en plaatsen een nieuwe naam in ere van holebi & trans activisten zoals Pierre Seel, Ovida Delect, Mark Ashton, Keith Haring, Susan Sontag en vele anderen. Alles zal op tijd klaar zijn voor de pride parade. Paris Pride, ook wel bekend als Marche des Fiertés, vindt plaats op 29 juni.

Extra info - over Pierre Seel, Harvey Milk, Keith Haring, Ovida Delect, Mark Sashton, Gilbert Baker en Susan Sontag.

Pierre Seel (1923 – 2005) is de enige Fransman die openlijk een verklaring heeft afgelegd over zijn ervaringen van de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog omwille van zijn homoseksualiteit. De laatste twaalf jaar van zijn leven deelde hij met zijn partner Eric Feliu met wie hij honden fokte, hetgeen hem hielp om van zijn angst voor honden af te komen. Die angst was ontstaan toen Jo, Seels eerste liefde in Schirmeck, voor de ogen van alle gevangenen door Duitse herders levend werd verscheurd. De laatste twaalf jaar van zijn leven deelde hij met zijn partner Eric Feliu met wie hij honden fokte, hetgeen hem hielp om van zijn angst voor honden af te komen. Die angst was ontstaan toen Jo, Seels eerste liefde in Schirmeck, voor de ogen van alle gevangenen door Duitse herders levend werd verscheurd. In 2005 overleed Seel op 82-jarige leeftijd te Toulouse aan de gevolgen van kanker. Op 23 februari 2008 kreeg een straat van de gemeente Toulouse een nieuwe naam ter ere van Seel. Op het straatnaambord staat "Rue Pierre Seel - Déporté français pour homosexualité - 1923-2005

Ovida Delect (1926 -1996) Franse transgender vrouw en dichteres. In de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Door haar werk voor het verzet werd ze door de Duitsers tien dagen lang mishandeld. Na de oorlog hervatte ze haar studie en behaalde ze haar tweede graad in 1946 in Caen. Ze publiceert haar verzetsgedichten in lokale tijdschriften. Ze won de Prix Paul Valéry in 1946 en een van haar werken wordt gelezen op Mutualité in Parijs. Ze ging studeren in Parijs, waar ze een kring van dichters vormde. In 1960 werd ze burgemeester van Freneuse.

Mark Ashton (1960 - 1987) was een Ierse homorechtenactivist en mede-oprichter van de supportgroep Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM). Hij was lid van de Communistische Partij van Groot-Brittannië en algemeen secretaris van de Young Communist League. In 1983 was hij actief in de Lesbian and Gay Youth Video Project-film ' Framed Youth: The Revenge of the Teenage Perverts', een vroege documentaire die de Grierson Award 1984 won voor Beste Documentaire. Later vormde hij samen met zijn vriend Mike Jackson de supportgroep Lesbians and Gays Support the Miners, nadat de twee mannen donaties hadden ingezameld voor de mijnwerkers in staking op de Lesbian and Gay Pride maart in Londen. Op 30 januari 1987 werd hij met de diagnose Hiv/Aids opgenomen in Guy's Hospital waarhij hij 12 dagen later overleed ten gevolge van Pneumocystis pneumonie. In 2017 werd op de verjaardag van wat de 57e verjaardag van Ashton zou zijn geweest, een blauwe plaquette ter ere van hem onthuld boven de boekwinkel Gay's The Word in Marchmont Street, Londen, de site waar LGSM bijeenkwam en vergaderingen hield tijdens de mijnwerkersstaking.

Susan Sontag (1933 - 2004) was een Amerikaanse schrijfster van Joodse afkomst, filosoof, essayist en politiek activiste. Sontag schreef essays over poppentheater, choreografie, films en onderwerpen van culturele aard. In 1964 publiceerde ze een van haar bekendste werken, Notes on Camp, een werk over homoseksuele esthetica. Sontags werk is het resultaat van vele invloeden, waaronder haar joodse achtergrond en haar familie. Haar interesse omvat pornografie, (haar eigen) homoseksualiteit, cultuur, politiek, feminisme, kunst en kunstfilosofie, theater en ballet, waarbij zowel vorm als inhoud van de expressie belangrijk was. Sontag was een groot aanhanger van de gedachte dat kunst mensen kon informeren, vermaken en veranderen. Sontag won literatuurprijzen zoals de Amerikaanse National Book Award in 2000 en de Jeruzalemprijs in 2001. Sinds de jaren 1970 had ze lesbische relaties. In 1989 ontmoette ze de fotografe Annie Leibovitz, met wie ze in New York samenleefde in een penthouse in Chelsea in Manhattan. Sontag kreeg een aantal malen kanker waaronder borstkanker in 2000 en een zeldzame vorm van baarmoederhalskanker in 1998. Eind 2004 stierf ze aan de gevolgen van de chemokuren, myelodysplastisch syndroom (MDS), wat zich ontwikkelde tot acute myeloïde leukemie

Keith Haring (1958 - 1990) was een Amerikaans kunstenaar. De kunst die Keith Haring maakte wordt soms (onterecht) popart genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt. Zijn cartoonachtige schilderingen en tekeningen gingen onder andere over aids, drugs en apartheid. In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. In die periode gebruikte hij dat veel als onderwerp van zijn kunst en werd hij deel van de ACT UP campagne in New York. Keith Haring overleed in 1990 aan de gevolgen van zijn ziekte. Kort voor zijn dood richtte Haring een stichting op. Deze Keith Haring Foundation zorgt sindsdien voor het erfgoed, onder meer door een eigen collectie internationaal tentoon te stellen, een (online) archief te beheren, de authenticiteit van Harings werk te controleren en de producten van The Pop Shop te verkopen. Ook financiert deze stichting projecten voor onderwijs, aids-bestrijding en restauraties van Harings werk.

Harvey Milk (1930 - 1878) was een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten. In 1977 werd hij gekozen als lid van de "San Francisco Board of Supervisors", de gemeenteraad van San Francisco. Hij was een politieke bondgenoot van dominee Jim Jones en sprak geregeld op bijeenkomsten van diens Peoples Temple (die later bekend werd door de massale (zelf)moord in Guyana in de naar Jones genoemde nederzetting Jonestown). Harvey Milk werd in het stadhuis van San Francisco, samen met burgemeester George Moscone, doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid Dan White, een man met homofobe opvattingen. De directe aanleiding was een politiek geschil over het herbenoemen van White. Omdat het Openbaar Ministerie fouten had gemaakt in het onderzoek, werd Dan White veroordeeld tot een opvallend lage straf van zeven jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Daarop braken in de stad rellen uit. Tijdens deze White Night Riots vielen veel gewonden. De politie bestormde horecagelegenheden waar veel homoseksuelen kwamen, mishandelde de aanwezigen met stokslagen en vernielde de inrichting. De schade liep in de miljoenen. Harvey Milk werd door deze gebeurtenissen een icoon voor de burgerrechtenbeweging en de gelijkberechtiging van homoseksuelen in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten.

Gilbert Baker (1951 - 2017) was een Amerikaans vlagontwerper en homorechtenactivist. Baker, die in de jaren zeventig bevriend was met Harvey Milk, ontwierp in 1978 een regenboogvlag als symbool voor een vrijheidsdag (Gay Freedom Day Parade) voor homoseksuelen in San Francisco. De vlag groeide uit tot internationaal symbool van de homogemeenschap. In eerste instantie bestond de vlag uit de volgende kleuren: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en violet. Maar toen Paramount Flag Company, de vlag met deze kleuren wilde gaan produceren bleek dat roze niet gefabriceerd kon worden, daarom werd roze weg gelaten. Maar toen ontstond er een tweede probleem, toen men de vlag verticaal ophing viel de middelste baan de kleur turkoois weg achter de vlaggenmast waarna ook die kleur weg viel. Sindsdien bestaat de vlag uit de zes kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. Baker overleed in 2017 op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats New York aan de gevolgen van hoge bloeddruk en slagaderverkalking.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 23 June, 2019 en 2533 keer gelezen.Reageer op dit bericht: