Duitsland censureert song over jonge homo + video.De song Vincent, over een jonge homo van de Duitse zangeres Sarah Connors, 38, wiens echte naam: Sarah Marianne Corina Lewe is, wordt in haar thuisland gecensureerd vanwege de eerste regel van het lied.

"Vincent krijg geen erectie als hij aan meisjes denkt’, zo luidt de eerste regel van Sarah Connors lied Vincent, een zin die er voor zorgt dat tal van Duitse radiozenders het lied niet willen spelen, volgens sommigen 'ter bescherming van de jeugd'. Anderen boycotten het lied omdat het gaat over een jongen (Vincent) die verliefd wort op een andere jongen. De censuur en boycot roepen een debat op over homofobie.

En dit ondanks het feit dat het lied, afkomstig uit Sarah's nieuwste album Herz Kraft Werke, dat twee weken geleden werd voorgesteld, meteen bovenaan in de charts stond, en het lied Vincent zelfs meteen op nummer 1 kwam op iTunes. Het lied gaat over de eerste keer verliefd worden. Het aanstekelijke refrein (‘Mama, ik kan niet meer denken’) klinkt overal. Behalve op sommige radiostations.

"Naar ons luisteren gezinnen met jonge en kleine kinderen aan de ontbijttafel, op weg naar school, ... klinkt het bij één van de radiostations die het lied boycotten. De zender wil naar eigen zeggen niet dat ouders 'onvoorbereid de vraag krijgen: 'mama, wat betekent dat een erectie krijgen?" Een andere zender speelt het nummer alleen 's nachts, 'dan liggen de kinderen in bed' klinkt het.

Critici zien in de boycotacties als een uiting van homofobie. En zeggen ook dat het niet om de woordkeuze van het lied gaat, maar wel om het feit dat een homo jongen zich out. "Expliciete teksten over heteroseksuelen worden wél op de radio gespeeld, jonge kinderen zingen die zelfs uit volle borst mee, maar zodra het gaat over homo's is het plots een probleem," aldus een woordvoerder van de Duitse holebi organisatie Lesben- und Schwulenverband.

Zangeres Sarah Connor zelf noemt de boycot een kans om over homoseksualiteit te spreken. "Ik weet dat de eerste regel eerst verbluft, verbaast en misschien zelfs voor verontwaardiging zorgt. Dat is allemaal goed voor de omgang rond het thema. In eerste instantie wilde de zangeres de regel die nu voor opschudding zorgt veranderen in 'Vincent wordt niet rood', maar zag daar vanaf. Met het lied wil ze de zoon van een vriendin, die recent uit de homo kast kwam bemoedigen, zijn naam veranderde ze in Vincent. "Het is sterk dat hij midden in de pubertijd, met vijftien jaar, zo sterk en moedig is dat hij tegen zijn moeder zegt ik ben homo." In Nederland brak de zangeres door met de Top 10-hit From Sarah With love (2001-2002).
Bron: trouw.nl

Dit bericht is gepost op 19 June, 2019 en 3051 keer gelezen.Reageer op dit bericht: