Modemerken zetten zich steeds vaker groots in op Pride maand, goed bedoeld of puur voor het geld?Van Primark en Nike tot H&M en Levi’s: steeds meer modemerken lanceren regenboogcollecties ter ere van de ‘Pride-maand’ die elk jaar in juni plaatsvindt. Tijdens de Pride-maand ijveren de holebi & transgender+ gemeenschappen wereldwijd extra voor meer gelijkheid en non-discriminatie, en daar profiteren steeds vaker ook meer modemerken en winkelketens van. Moeten we daar blij mee zijn? Of doen de bedrijven en anderen het gewoon voor het geld?

Emily Björkeheim, H&M’s Head of Design Divided, zegt over de ‘Love For All’-collectie waarvan 10% van de verkoopprijs wordt gedoneerd aan de UN Free & Equal campagne: "Met deze capsulecollectie willen we de boodschap versterken die H&M heeft over inclusiviteit en gelijkheid en een sfeer creëren waarbij het combineren van de verschillende stuks een mogelijkheid is. Iedereen kan zijn favoriet stuk vinden en deze simpelweg met veel zelfvertrouwen dragen."

Levi’s® heeft een lange geschiedenis in het goed door voor medewerkers en fans en in het steunen van de holebi en transgender+ gemeenschappen. Ze waren het eerste Fortune 500-bedrijf dat in 1992 voordelen bood aan werknemers koppels van het gelijke geslacht. Een medewerker liet weten: "We zijn trots op het feit dat we de holebi en transgender+ gemeenschap elk jaar eren met onze Pride collectie door deel te nemen aan Pride events over de hele wereld. In ons landje werkte men vorig jaar samen met de Gentenaren Lars Lagaisse en Timo Delorge van Kaart Blanche, die toen 100% van de netto-opbrengst van de collectie aan de organisatie OutRight Action International schonken.

Ook Primark lanceert een Feeling Proud-collectie die bestaat uit 27 producten en doneert in één keer ook 175.000 Euro aan ILGA World (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Net als ook Converse, Nike, Calvin Klein, Adidas, Marks & Spencer en heel wat andere merken die naar verwachting in de komende weken nog met initiatieven op de markt zullen komen.

Ongetwijfeld hebben deze merken de beste bedoelingen en is alle steun aan de holebi en transgender+ gemeenshappen. Maar, critici plaatsen steeds vaker bedenkingen bij al deze acties. Eerst en vooral laten modeketens de collecties veelal maken in landen waar het op vlak van holebirechten bijzonder slecht gesteld is. Zo is homoseksualiteit tot op de dag van vandaag nog steeds strafbaar in Bangladesh, nogal pijnlijk dat de werknemers er dan wel Pride-collecties moeten maken. Vorig jaar kwam Primark daardoor nog in een storm van kritiek terecht op sociale media. Zo schreef iemand toen op Twitter: “Primark verkoopt Pride kleren die ze laten maken in Turkije waar je gearresteerd kan worden als je gay bent. Stelletje sukkels.” De gerenommeerde Amerikaanse krant The New York Times postte daar toen ook een artikel over met als titel ‘Weet jij waar je Pride T-shirt gemaakt is?’.

Ook op vlak van de ontwerpen zelf loopt het al eens mis. Zo gebruikte Nike vorige jaar veelvuldig een roze driehoek in hun Betrue-collectie en dat kon lang niet iedereen smaken. Homo’s moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk een roze driehoek opspelden om zich te identificeren, zoals ook de Joden de davidster moesten opspelden, en in de jaren 80 werd het door de non-profitorganisatie AIDS Coalition to Unleash Power gebruikt om aan te geven dat de overheid bewust mensen liet sterven aan aids. Kortom, een symbool dat niet verwijst naar de meest plezierige periodes van de holebigemeenschap.

Naar schatting zou de holebi en transgender+ gemeenschap alleen al in Amerika zo’n 900 miljard euro per jaar uitgeven aan leuke extra’s zoals kleren, eten en elektronica. Tijdschrift GQ publiceerde eerder al een uitgebreid artikel over waarom het voor grote bedrijven economisch gezien erg interessant is om de holebigemeenschap achter je te scharen. Zij hebben namelijk best wat geld te spenderen en daarnaast vinden liberaalgezinde shoppers de waarden en normen van merken ook steeds belangrijker. Als een merk openlijk holebi’s steunt, zullen ook zij meer geneigd zijn om hun geld uit te geven aan hun kleren.

Daartegenover staat natuurlijk wel dat er wereldwijd nog steeds heel wat mensen tegen holebi’s zijn. Merken nemen dus ook een risico met het lanceren van Pride-collecties. Elk jaar zijn op er sociale media gebruikers die oproepen om merken te boycotten naar aanleiding van hun steun aan de holebi en transgender gemeenschap. En hoewel er duidelijk heel wat merken zijn die het wél aandurven om hun steun te uiten aan holebi’s, zijn er nog veel meer labels die ‘neutraal’ blijven. Bovendien is de steun van grote modespelers aan organisaties die zich inzetten voor holebirechten wereldwijd uiteraard bijzonder welkom en nuttig.

Voorstanders stellen dat zolang bedrijven en anderen een deel van de opbrengst schenken aan goede doelen, in het bijzonder aan de holebi en transgender+ gemeenschappen, het best oké is dat men Pride collecties uitbrengt. Ter informatie; de meerderheid van de Pride collecties zijn jammer genoeg overwegend enkel verkrijgbaar in het buitenland en worden zelden naar ons eigen land verscheept. Al zijn er wel bijvoorbeeld in Nederland steeds meer bedrijven en anderen die mee op de kar springen, in ons eigen Belgenlandje is het allemaal nog vrij beperkt.
LEES OOK
QUEER BIER (Pride bier) TER ERE VAN 50 JAAR STONEWALL RELLEN
VIRGIN'S VARGA GIRL OP VLIEGTUIGEN KRIJGT MEDEFIGUREN WAARONDER HOMO
TRANSGENDER STUDENT KRIJGT STEUN VAN RUIM 52 GROTE BEDRIJVEN


Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 21 May, 2019 en 3589 keer gelezen.Reageer op dit bericht: