Steeds meer bedrijven e.a geven gehoor aan oproep tot boycot Brunei om anti holebi wet.Eind maart kon je bij holebi info, net als in andere media, lezen over de situatie in Brunei, waarbij acteur George Clooney opriep hotels die in handen zijn van de Sultan van Brunei te boycotten vanwege de invoering van zware anti holebi wetten en overtredingen van de mensenrechten in het algemeen.

Vandaag de dag blijkt dat er steeds meer gehoor wordt gegeven aan de oproep van Clooney. Ook steeds meer bedrijven hebben ondertussen laten weten dat ze Brunei boycotten en dit door middel van het doorknippen van hun banden met het ministaatje. Uit protest tegen een wet die seks tussen homo's en lesbiennes bestraft met de dood door steniging, ook hetero's die zich schuldig maken aan overspel riskeren deze straf. Diefstal wordt in de toekomst dan weer gestraft met amputatie van een lichaamsdeel. Sinds het nieuws bekend werd wordt het protest elke dag groter.

Hotel boycot
Acteur George Clooney was dus een van de eersten die opriep tot een boycot van de luxehotels die eigendom zijn van de sultan. Verschillende bedrijven gaven hier al gehoor aan. Deutsche Bank verbiedt zijn personeel om nog langer overnachtingen te boeken in een de hotels van de sultan, en onder andere de TV Choice Awards en de zakenkrant Financial Times zoeken andere oorden op voor hun geplande evenementen die normaal in Brunei zouden doorgaan.

Protest
Afgelopen zaterdag was er in Londen voor het Dorchester-hotel protest, waarbij de Britse mensenrechtenactivist Peter Tachell zei: "Als de sultan doof blijft voor de oproepen tot redelijkheid en mededogen, vinden we dat de Britse regering elke diplomatieke, economische en militaire band moet verbreken met het bewind in Brunei." Het sultanaat is lid van de Commonwealth en heeft nog steeds een Brits garnizoen op zijn grondgebied. Het vroegere Britse protectoraat werd in 1984 volledig onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Londens hotel
Het Dorchester-hotel heeft zich ondertussen sterk gedistantieerd van zijn eigenaar (de Sultan van Brunei). Op de website van het hotel staat te lezen: "Inclusie, diversiteit en gelijkheid liggen aan de basis van de Dorchester Collection. We tolereren geen enkele vorm van discriminatie, vroeger niet en nooit niet. We begrijpen dat mensen kwaad en gefrustreerd zijn, maar dit een politieke en religieuze zaak die volgens ons niet moet worden uitgeklaard in onze hotels, ten koste van onze 3.630 werknemers’, klinkt het.

Anderen volgen oproep tot boycot
Niet alleen de hotels zijn de dupe van de nieuwe wetten van de sultan, ook de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Brunei Airlines mag gevolgen verwachten. STA Travel, een reisbureau van het Zwitserse conglomeraat Diethalm Keller Group, zal niet langer vluchten boeken via de luchtvaartmaatschappij. ‘We hebben dit standpunt ingenomen om holebi's en transgender+ mensen wereldwijd te steunen, en willen onze stem toevoegen aan de oproep tot Brunei om hun wetswijzigingen ongedaan te maken.’

Virgin Australia Airlines, na Qantas de grootste luchtvaartmaatschappij in Australië, beëindigde een overeenkomst met Royal Brunei Airlines dat hun personeel kortingen aanbood. Transport for London (TFL), dat verantwoordelijk is voor het transportsysteem in de Britse hoofdstad, heeft met toestemming van burgemeester Sadiq Khan alle advertenties verwijderd die Brunei promoten als reisbestemming.

Het Health and Safety Executive (HSE) heeft besloten om uit veiligheidsoverwegingen niet langer personeel te sturen naar Brunei. Het agentschap was volop bezig met het samenstellen van een driekoppig team dat hun evenknie ter plaatse zou begeleiden, maar dat project werd voorlopig stopgezet. ‘HSE is een inclusieve organisatie en een grote supporter van holebi en transgender+ rechten." Elke commerciële discussie wordt voorlopig gepauzeerd terwijl we de situatie evalueren", aldus een woordvoerster.

Petitie
Meer dan 60.000 mensen hebben intussen hun handtekening geplaatst onder een petitie die Oxford University oproept om een eredoctoraat dat in 1993 werd uitgereikt aan sultan Hassanal Bolkiah te schrappen. De universiteit benadrukt dat ze achter de internationale veroordeling van de nieuwe wetgeving staat, maar heeft voorlopig nog geen beslissing genomen over het intrekken van het eredoctoraat.

LEES OOK
BEROEMDHEDEN BOYCOTTEN HOTELS V. SULTAN V. BRUNEI OM ZWARE ANTI HOLEBI WET
BRUNEI KOMT MET WET DIE DOODSTENIGEN VOOR HOLEBI ZIJN TOESTAAT

Bron: holebi info én destandaard.be

Dit bericht is gepost op 10 April, 2019 en 3117 keer gelezen.Reageer op dit bericht: