Holebi zijn is geen misdaad, aldus militaire rechter in Libanon.Een hooggeplaatste militaire rechter in Libanon heeft bepaald dat homoseksualiteit geen misdaad is. De uitspraak kwam er na de veroordeling van vier soldaten die op het punt stonden ontslagen te worden uit het leger vanwege hun homoseksuele geaardheid.

In Libanon is homoseksualiteit al geruime tijd niet langer strafbaar in het hele land. Eerder oordeelde sommige rechtbanken als dat holebi's & transgenders niet gearresteerd hoeven te worden op grond van artikel 534 van het Libanese wetboek van strafrecht, dat seksuele betrekkingen verbiedt die 'in tegenspraak zijn met de natuurwetten', maar de wet wordt wel nog gebruikt om holebi's her en der toch nog te vervolgen. Wie onder de wet wordt veroordeeld riskeert een celstraf van 1 jaar.

De uitspraak van de hooggeplaatste militair is een nieuwe kleine stap vooruit voor Libanese holebi's. In de rechtszaak oordeelde de rechter dat er geen overtreding is van artikel 534 omdat men onder dit artikel volgens de rechter niet duidelijk genoeg zegt wat 'tegen de natuurwetten' betekend, en het artikel bovendien ook geen onderscheid maakt tussen mannelijk en vrouwelijk.

Sommigen vrezen dat het leger in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Maar de kans is klein dat men de zaak zal winnen. Om te beginnen omdat Libanon sinds 2013 homoseksualiteit niet langer in de lijst van mentale ziekten heeft staan. Daarnaast omdat er eerder rechters oordeelden dat mensen niet langer bestraft mogen worden omdat ze holebi zijn op grond van artikel 534. In 2017 werd dit bevestigd door het hof van beroep die toen bovendien ook negen mannen vrijsprak die vervolgd werden omdat ze homo zijn. Het is nu wel de eerste keer dat een dergelijke uitspraak gedaan wordt binnen de militaire rechterlijke macht van het land, waar er tot op heden nog geen enkele gelijke rechtenwet bestaat.

Ondanks het feit dat nog een groot deel van de bevolking van mening is dat holebi zijn onnatuurlijk is, zegt een zeer ruime meerderheid geen voorstander te zijn van celstraffen. In 2018 kon je bij holebi info al lezen dat politici van de Kataeb partij voor het eerst spraken over de mogelijkheid om homoseksualiteit uit de strafwet te halen, wat bovendien ook gebeurde in gesprekken op de nationale televisie, wat zeer uniek was voor het land. Met de uitspraak van de militaire rechter is het land weer een stapje dichter bij vrijheid voor holebi's. Ook in Tunesie, Singapore, Kenia en Jamaica zijn er politieke gesprekken om homoseksualiteit uit de strafwet te halen.

LEES OOK
KENIA STAPJE DICHTERBIJ OM HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET TE HALEN - 2019
EERSTE LAND VAN 2019 HAALT HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 31 March, 2019 en 1739 keer gelezen.Reageer op dit bericht: