Rotterdamse homo's in toenemende mate slachtoffer beroving tijdens internetdates.Homo mannen afkomstig uit de regio Rotterdam blijken in toenemende mate het slachtoffer te zijn van berovingen tijdens internetdates. Dat zegt Marco van Schie-Smit van de Rotterdamse afdeling Roze in Blauw, een politienetwerk dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met anti holebi & transgender geweld en ondersteuning van de slachtoffers daarvan.

De recherche arresteerde afgelopen week drie tieners uit Rozenburg die homo's via een datingapp naar een afgelegen plek lokten, om ze vervolgens met veel geweld te beroven van geld en kostbare spullen. De tieners maken vermoedelijk deel uit van een groep die zich specifiek bezighoudt met nepprofielen op homo datingapps om vervolgens hun slachtoffers met bivakmutsen op, op de afgesproken plek op te wachten. Motieven in deze zaak moeten volgens Van Schie nog blijken, maar hij ziet wel een groeiende tendens. "Het is een trend die wij de afgelopen jaren vaker zien. Het aantal meldingen van vooral homo's die tijdens een date worden beroofd nemen serieus toe."

Exacte cijfers kan Roze in Blauw niet noemen. "We kunnen alleen globaal zeggen dat er een stijging is van incidenten die wij registreren." Volgens Van Schie is de groei van het aantal meldingen tweeledig. "Het is of onveiliger geworden voor holebi's en transgenders, of Roze in Blauw heeft meer bekendheid gekregen. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt." Verder meent de politieman dat sommige daders in groepen werken en anderen alleen om op een snelle manier aan geld te komen. "Zo zijn er bij ons meldingen binnengekomen van een man die in zijn eigen woning een afspraak had en werd vastgebonden in zijn bed. Vervolgens werd zijn huis leeggeroofd."

Daarom wil Roze in Blauw holebi's, in het bijzonder homo's, en transgenders waarschuwen. "Het is eenvoudig om met elkaar via datingsites en apps af te spreken. Vaak gaat dat goed, maar af en toe ook niet. Wij adviseren dan ook om eerst af te spreken op een openbare plaats, zoals een café. Laat daarnaast altijd wanneer je een date hebt een vriend of vriendin weten waar je met wie naar toe gaat."

Roze in Blauw Rotterdam is inmiddels bezig om met de gemeente en andere instanties een preventieve aanpak te ontwikkelen. Want de aangiftebereidheid onder de slachtoffers is nog steeds erg laag. "Een aantal denkt dat het erbij hoort als ze op straat worden uitgescholden. Verder is er een niet te verwaarlozen groep binnen de gemeenschap die een dubbelleven leidt, die thuis vrouw en kinderen hebben en zichzelf niet beschouwen als homo. Deze groep stapt zelden naar de politie. Wij van Roze in Blauw willen duidelijk maken dat ze veel rechten hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onder bescherming aangifte doen waarbij hun naam en adres geheim blijft.

Oorzaak: de politie vermoedt dat daders holebi's en transgenders als makkelijke slachtoffers zien. Omdat ze verwachten dat deze doelgroep minder snel aangifte doet. In het geval van de tieners in Rozenburg denkt men dat er meerdere slachtoffers zijn. Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft er ondertussen nog een slachtoffer zich gemeld. En dat is alleen maar fantastisch nieuws. Want het is en blijft belangrijk om aangifte te doen, met als doel daders van de straat te halen.

Nederlandse slachtoffers kunnen via de algemene website van de politie => KLIK HIER het adres op zoeken van een Roze in Blauw afdeling in de eigen provincie. (onder de info rond RIB staan alle adressen)

LEES OOK
NEDERLANDSE LESBISCHE VROUW SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN - Maart 2019
NEDERLANDSE HOMO'S & LESBIENNES DENKEN 2 X NA VOOR ZE HAND IN HAND LOPEN - Maart 2019
NEDERLANDSE TRANSGENDERS ZEVEN KEER VAKER SLACHTOFFER VAN GEWELD - 2018

Bron: telegraaf.nl

Dit bericht is gepost op 16 March, 2019 en 3407 keer gelezen.Reageer op dit bericht: