Maak kennis met een vogeltje dat biologisch zowel mannelijk als vrouwelijk is.Vandaag maken we kennis met Gynandromorfisme dieren, en dit naar aanleiding van het feit dat vorig jaar enkele Amerikaanse transgenders een poot van een kreeft (die ook behoort tot de Gynandromorfisme dieren) tot symbool adopteerden als surrogaatsymbool van transgenderrechten, en als een manier om aan de transgenderrechtenvlag toe te voegen als emoji voor berichtenverkeer. (zie rechtse foto).

Gynandromorfisme is het verschijnsel in de biologie waarbij exemplaren uiterlijk sterk lijken op een mannetje, maar toch een vrouwtje zijn. Bilateraal gynandromorfisme komt ook voor. Hierbij is de ene helft van het lichaam dan biologisch mannelijk en de andere helft vrouwelijk. En over dit laatste gaat het vandaag.

Beeld je in dat je behoort tot dit bijzonder verschijnsel en een mooi kardinaals vogeltje bent (zie linkse foto). Men verwacht dat je eenzaam zal blijven, omdat je zogezegd raar bent en bovendien onvruchtbaar, maar dit vogeltje heeft geluk, en vond recent een vriendje en er is nog meer...

Twee vogelspotters ontdekten eerder een bijzondere Rode kardinaals vogel. Deze is Bilateraal gynandromorf wat te zien is aan het feit dat het diertje half wit en half rood is. Het betekend verder ook dat het diertje echt biologisch half mannetje en half vrouwtje is. Wat het diertje nog specialer maakt is het feit dat normaal gezien gynandromorfe dieren onvruchtbaar zijn, maar deze vogel is dat niet. En dat komt door het feit dat dit specifiek vogeltje toevallig langst de linkerzijde vrouwelijk is, wat goed nieuws is, want alleen de linker eierstok bij vogels is in functie. De kans is dus groot dat het vogeltje binnenkort samen met zijn vriendje een nestje krijgt.

Vogels hebben andere geslachtsbepalingen dan zoogdieren, waarbij vrouwen twee X-chromosomen hebben en mannen zowel het X- als het Y-chromosoom hebben. Bij vogels is het tegenovergestelde echter waar. In de Z- en W-chromosomen van vogels hebben de vrouwtjes van elk één chromosoom (ZW), terwijl de mannetjes er twee van hetzelfde hebben (ZZ). Verder produceren mannelijke vogels Z-dragend sperma terwijl vrouwtjes Z of W dragende eieren produceren. Het geslacht van de vogel wordt dus bepaald door het ei dat wordt bevrucht.

Gynandromorphy treedt op wanneer een vrouwelijk ei zich ontwikkelt met twee kernen, met zowel een Z- als een W-chromosoom. De vogel ontwikkelt zich dan met de helft van zijn lichaam dat mannelijk is, de andere helft die vrouw is. In de meeste gevallen is zo'n vogel onvruchtbaar, behalve dus toevallig in het geval van het in dit bericht beschreven vogeltje. Gynandromorfisme komt ook voor bij krabben, kreeften, vlinders, kippen, wandelende takken en kanaries.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 05 February, 2019 en 5269 keer gelezen.Reageer op dit bericht: