Unesco rapport holebi's & transgenders het vaak gepest en slachtoffer geweld.Het recente rapport van de VN-organisatie Unesco analyseert wereldwijde trends op vlak van geweld en pesten op school. Ook al is er hier en daar verbetering te melden, toch zijn pesterijen nog steeds een groot probleem dat niet onderbelicht mag blijven, zegt Unesco.

Een belangrijke bevinding is dat een op drie studenten minstens een keer per maand wordt gepest door leeftijdsgenoten. Evenveel jongeren worden het slachtoffer van fysiek geweld tijdens de schooltijd.

Je fysieke voorkomen is het vaakst de aanleiding voor pestgedrag. Jongeren uit die holebi (homo lesbisch biseksueel) en transgender zijn worden het meest geconfronteerd met geweld. In Australië rapporteerde 60 tot 70 procent van de holebi en transgender jongeren pesterijen met als aanleiding hun seksuele voorkeur of gender. In Thailand is dat 55 procent van de jongeren uit deze groep.

Pestgedrag kan aanleiding geven tot een verhoogd risico op zelfmoord. In 96 onderzochte landen rapporteerde 23 procent van de gepeste jongeren dat ze ernstig overwogen om zelfmoord te plegen. Onder de jongeren die niet werden gepest was dat 12 procent. Het aantal zelfmoord pogingen onder holebi's en transgenders is het hoogst.

In de VS was er in 2010 veel te doen om de zelfmoord van de 18-jarige student Tyler Clementi. Hij ging over tot deze wanhoopsdaad nadat zijn kamergenoot een filmpje van hem had gedeeld op sociale media waarin te zien was dat hij een andere jongen kuste. Vorig jaar was er de suïcide van een negenjarige jongen uit Colorado, kort nadat hij zijn klasgenoten had verteld dat hij homoseksuele gevoelens had. Dichter bij huis was er nog de zelfmoord van een Nederlandse transgender jongen en een transgender vrouw.

Stefania Giannini, assistent-directeur-generaal van de Unesco zei aan het begin van de lancering van het rapport: "Alle kinderen, jongeren hebben recht op een veilige inclusieve leeromgeving. Geweld en pesten op school kunnen verwoestend zijn voor zij die het ondergaan. Onder andere de schoolresultaten worden hierdoor vaak ernstig beinvloed." Volgens Unesco voelen kinderen die worden gepest zich bijna drie keer zo vaak een buitenstaander op school. En missen ze twee keer zo vaak schooldagen.

"Ik was acht jaar oud toen ik voor het eerst werd gepest, getuigde Aija Mayrock over het jarenlange pesten dat ze moest ondergaan in het VN-rapport uit 2018 Geweld Tegen Kinderen. Een klasgenootje zei me: Niemand vindt jou leuk. Op die dag begonnen de pesterijen en ze hebben acht jaar geduurd. Ik werd verbaal gepest, fysiek, en online. Ik geloofde mijn klasgenoten. Hun woorden werden voor mij de wet waarnaar ik leefde. Ik stopte met praten op school. Ik hield mijn hoofd gebogen, ogen op de grond gericht. Altijd. In zekere zin begon ik het op te geven."

Volgens onderzoek wil 45 procent van de scholieren die vaak worden gepest na het middelbaar niet verder studeren. Giannini benadrukt het belang van het onder de aandacht brengen van pesten op school in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), met name SDG4: gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en het bevorderen van levenslang leren voor iedereen. Monitoring en het verzamelen van gegevens over geweld op school en de actie die ertegen wordt ondernomen, is daarom essentieel, vind Giannini, die oproept tot sterk politiek leiderschap en een duidelijk beleidskader.

In Jamaica nam de premier, die eerder minister van Onderwijs was, het initiatief om lijfstraffen op school te verbieden en positieve aanmoediging voorop te stellen zodat leren voor iedereen een positieve ervaring wordt. Een grote stap in een land waar er nog zeer veel holebi- en transfobie is.

In de VS hebben sommige staten, waaronder New York en Colorado, anti-pestwetten geadopteerd met speciale beschermingsmaatregelen voor holebi en transgender tieners. In Chili heeft de Selenna Foundation de eerste Latijns-Amerikaanse school opgestart voor transgender kinderen, een manier om hen te beschermen tegen pesterijen en discriminatie. Veel van de studenten zijn leerlingen die vroeger vaak spijbelden, of bij wie de negatieve schoolervaringen zich ooit torenhoog opstapelden.

"Geweld op school is in al zijn vormen een inbreuk op het recht van kinderen en jongeren op onderwijs, gezondheid en welzijn", zegt Giannini." Geen enkel land kan inclusief zijn en een gelijke toegang tot onderwijs garanderen als leerlingen gepest worden op school."


Bron: de morgen en holebi info

Dit bericht is gepost op 26 January, 2019 en 3715 keer gelezen.Reageer op dit bericht: