Niet-binaire personen krijgen vaak geen of niet de juiste gezondheidszorg.Een nieuwe studie van academici wees uit dat 1 op de 5 niet-binaire mensen in de Verenigde Staten vanwege hun genderidentiteit geen gezondheidszorg en medische behandeling krijgt.

Dr. Walter Liszewski, van de Universiteit van Minnesota, en drie andere co-auteurs publiceerden in december de studie: 'de personen van niet-binair geslacht, bewustzijn, zichtbaarheid en gezondheidsverschillen', voor het New England Journal of Medicine. "Naarmate het genderconcept van onze samenleving evolueert, neemt ook de zichtbaarheid van hedendaagse niet-binaire mensen toe", schreven ze aan het begin van het artikel. Toch zullen veel leden van de medische gemeenschap misschien niet respectvol omgaan met niet-binaire patiënten, of hun unieke behoeften en barrières voor zorgverlening herkennen."

Uit het onderzoek bleek dat 23% van de niet-binaire mensen het zoveel mogelijk vermijden om medische behandelingen te ondergaan uit angst voor discriminatie. 19% liet weten dat ze een bepaalde behandeling niet kregen omdat ze niet-binair zijn. Verder bleek uit het onderzoek dat niet-binaire mensen vaker last hebben van psychologische stress en ook vaker last hebben van psychische problemen. Ook bleek dat niet-binaire personen vaker slachtoffer zijn van huiselijk geweld, armoede en werkloosheid.

Dr. Liszewski zei in een persbericht dat hij hoopt dat de studie artsen bewust maakt van niet-binaire patiënten en beseft dat we deze mensen betere toegang moeten geven tot kwaliteitszorg. "Onze bevindingen benadrukken echt dat er veel scepsis en aarzeling is rond niet-binaire en gender onafhankelijke patiënten om contact te maken met professionals in de gezondheidszorg." Eerdere studies leverde gelijkaardige resultaten op, zowel in de VS als daarbuiten.

Extra wat is non-binary
Non-binary - in het Nederlands Genderqueer, is een overkoepelende term voor genderidentiteiten die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn. Soms spreekt men ook over non-binair. Verder staat een dergelijke identiteit los van iemands seksuele voorkeur, wat wil zeggen dat genderqueer mensen alle mogelijke seksuele oriëntaties kunnen hebben. Genderqueer moet ook niet verward worden met queer, waar alle genders onder vallen die niet cisgender zijn en seksuele identiteiten die niet heteroseksueel zijn. Non-binaire personen bestaan al sinds het begin der tijden, maar komt de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, omdat de non-binaire mensen steeds vaker 'uit de kast komen' en zichzelf zijn. De belangrijkste identiteiten die onder genderqueer vallen zijn:
- Het wisselen tussen genders: genderfluïde.
- Het hebben van geen gender: a-gender (ook wel nongender, genderloos, gendervrij genoemd).
- Het hebben van een derde geslacht.
- Het hebben van twee of meer genders: bigender, trigender, polygender, pangender.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2019

Dit bericht is gepost op 14 January, 2019 en 4424 keer gelezen.Reageer op dit bericht: