Meer aandacht voor holebi's & transgenders in nieuwe eindtermen Belgische scholen.Begin deze maand werden in het Vlaams parlement de nieuwe eindtermen goedgekeurd voor de eerste graad. In deze eindtermen is er meer expliciete benadering voor seksuele geaardheid, gender en identiteit.

De vorige eindtermen waren al twintig jaar oud, dus was het dringend tijd voor vernieuwing. De vernieuwde eindtermen voor de tweede en derde graad zijn nog in opmaak, en men hoopt dat er ook daar voldoende aandacht komt voor seksuele geaardheid en genderidentiteit.

In de oude termen kwam holebi of transgender zijn ook voor, maar omdat dit enkel in de vakoverschrijdende eindtermen vast lag, betekende dat iedereen binnen de school er verantwoordelijk voor was, wat er dan in de praktijk voor zorgde dat die gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen is verantwoordelijk, er voor zorgde dat leerkrachten al snel dachten: 'een andere leerkracht zal het wel behandelen', waardoor seksuele geaardheid en genderidentiteit amper of niet aanbod kwam in scholen. Daardoor was ook alles moeilijk tot nauwelijks te controleren door inspecties.

De nieuwe eindtermen zijn duidelijker. Daarin staat dat leerlingen conceptuele kennis moeten hebben van seksuele geaardheid, identiteit en gender. Daarbij vermeld men dat leerlingen ook moeten weten hoe ze moeten omgaan met relationele en seksuele gezondheid, en moeten ze kennis verwerven over organisaties en hulpverlening, inclusief die voor holebi's en transgenders. Onder de nieuwe eindtermen moeten leerkrachten effectief les geven over seksuele geaardheid en genderidentiteit. De inspectie kan nu wel controleren of scholen deze thema's binnen de nieuwe eindtermen ook daadwerkelijk toepassen. Belgische holebi & transgender organisaties zijn blij met de nieuwe eindtermen voor de eerste graad betreffende holebi's en transgenders, en hopen dat hetzelfde gebeurt voor de tweede en derde graad.
LEES OOK
OOK IN NEDERLAND HEBBEN HOLEBI & TRANS JONGEREN HET NOG MOEILIJK OP SCHOOL
40% VLAAMSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS VOELEN ZICH ONVEILIG OP SCHOOL
POSITIEF KLIMAAT OP SCHOOL BETER VOOR HOLEBI EN TRANSGENDER, ALDUS VLAAMS ONDERZOEK

Bron: zizo

Dit bericht is gepost op 19 December, 2018 en 9856 keer gelezen.Reageer op dit bericht: