Kroatisch koppel staat terecht wegens homofobisch geweld op twee Gentse homo koppels.Niet een, maar twee homokoppels uit hun gebouw hebben ze aangevallen. Een man en vrouw riskeren daarom in de correctionele rechtbank effectieve celstraffen voor slagen en verwondingen met homohaat als drijfveer. "Ik snijd je maag eruit, travestiet," was een van de vele zinnen die het homo koppel naar het hoofd kreeg geslingerd.

De beelden gingen heel Vlaanderen rond, in augustus vorig jaar. Een foto van Mauro Padovani (47) en zijn man Thomas (60), een Italiaans-Amerikaans homokoppel dat in Gent toegetakeld was door hun bovenburen. Geduwd en geslagen met een stuurslot. Blauwe plekken, een diepe snee, gebroken wervels. Homohaat, was hun oordeel. Vooral de buurvrouw zou het homokoppel al jarenlang terroriseren en fysiek aanvallen. De vrouw en haar partner werden opgespoord, en riskeren voor de rechtbank celstraffen tot twee jaar effectief.

Niet alleen voor de vechtpartij in augustus, zo bleek gisteren tijdens de behandeling van het dossier, maar voor een viertal andere feiten, waaronder tegen een ander homokoppel. Een van de slachtoffers is een transgender, die gisteren getuigenissen aflegde. Anderhalf jaar hebben ze ons geterroriseerd, klonk het. Wat ze allemaal zeiden? Ik ga je dochter laten verkrachten, vuile travestiet, Manwijf, ik ga uw leven een nachtmerrie maken, ik ga u in elkaar laten slaan door vrienden, echte gaybashers, of Ik ga je maag eruit snijden. Dat laatste zei Yesmina R terwijl ze in gang stond met vleesmes. Volgens het parket ging ze haar buren onder meer te lijf met een sleutel tussen de vingers en met een gsm.

Is er sprake van homohaat? Het lijkt een evidente vraag voor de rechters, maar het is een kwestie van interpretatie. Volgens de beklaagden waren er inderdaad conflicten en werd er nu en dan gescholden, maar van homohaat als drijfveer was volgens hen nooit sprake. Met andere woorden: gebruikten de buren de scheldwoorden gewoon om kracht bij de conflicten te zetten, of was de geaardheid de reden zelf van de agressie? Homohaat, een discriminatoire drijfveer, is een verzwarende omstandigheid, en zou de uitgesproken straf aanzienlijk verzwaren.

De verdediging gaat verder dan dat, en vraagt de vrijspraak over de volledige lijn. Het zou telkens gaan om wettige zelfverdediging, of ten minste om uitlokking. Het duo vraagt ondergeschikt de gunst van de opschorting, maar vooral de vrouw maakt wellicht weinig kans. Zij staat terecht voor het grootste aantal feiten, heeft al een strafblad en verantwoordde zich vandaag ook omdat ze bij een andere ruzie een zwangere vrouw in de buik schopte.

Volgens haar advocate was ze echter zelf dikwijls slachtoffer in het gebouw, en kaderen de conflicten in burenruzies. De vrouw betwist ook fel dat de ruzies er gekomen zijn omwille van de seksuele geaardheid van de slachtoffers. Ik heb vrienden en vriendinnen die niet hetero zijn. Ik heb daar helemaal geen problemen mee.

Maar... Yesmina R. zal ook terechtstaan voor eerdere feiten, die ze in december 2016, november 2017 en in juli van dit jaar gepleegd had. In een paar gevallen ging het om slagen en verwondingen die ook voortkwamen uit haat tegenover holebi's, bevestigt het parket. In de andere gevallen gaat het om bedreigingen. R. werd in augustus vrijgelaten onder voorwaarden. Zo moet ze onder meer uit de buurt blijven van de slachtoffers. Haar voorwaarden werden verlengd. Haar vriend blijft nog een maand langer in de cel. Mauro Padovani en zijn man Thomas Freeman zijn opgelucht door de uitspraak van de raadkamer. Eindelijk zullen ze gestraft worden.

De verdediging haalt tenslotte de mediastorm aan na de feiten. De vrouw zou zelfs een miskraam gehad hebben door de stress die dat veroorzaakte. Ze komt in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning ze kwam als kind mee met haar moeder uit Kroatiƫ en vraagt daarom mildheid. Mijn cliƫnte wil met een propere lei beginnen, aldus haar advocate. Het vonnis valt op 12 december. Hoe dan ook legt de rechter een absoluut contactverbod op, en de vrouw zal verplicht in agressietherapie moeten.

LEES OOK
1ste VERHAAL VAN HOLEBIFOBIE (Lesbisch Koppel) IN BELGISCH ASIEL CENTRUM
WEST VLAAMS HOMO KOPPEL VERHUIST NA ZWARE HOMOFOBE PESTERIJEN
HOMO KOPPEL UIT GENT VREZEN VOOR HUN LEVEN
EIGENAAR OUDSTE HOMO BAR IN BRUSSEL TREKT AAN DE ALARMBEL
SOMMIGE VLAAMSE JONGEREN VINDEN GEWELD TEGEN HOMO'S AANVAARDBAAR
GENTSE HOLEBI'S SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN. IS ER MEER HOMOFOBIE IN GENT?
TWEE HOMOFOBE AANVALLEN TIJDENS ANTWERP PRIDE
HOMO KOPPEL UIT SCHAARBEEK SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN + POLITIEKE REACTIES
HOMOFOBIE IN ANTWERP BIJ ELK INCIDENT JONGERE MET MIGRATIE ACHTERGROND BETROKKEN
BELGISCHE HOLEBI'S AANVAARD MAAR HAATMISDADEN BLIJVEN BESTAAN

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 30 November, 2018 en 5252 keer gelezen.Reageer op dit bericht: