Russen mogen holebi's & transgenders niet weigeren evenementen te organiseren.Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dinsdag dat Rusland niet langer holebi & transgender evenementen en vreedzame demonstraties (inclusief de Gay Pride parade) mag verbieden. De uitspraak kwam er nadat zeven Russische activisten 51 zaken indienden bij het Hof, die allen draaien rond discriminatie en schending van vrijheid om openbare holebi & transgender evenementen te organiseren.

De activisten legden bewijs neer dat de Russische autoriteiten het recht op mars toekenden, en dat vervolgens kort daarna weer opzegde. Ze leverden ook bewijzen waaruit bleek dat de Russische autoriteiten aanvragen weigerden goed te keuren. De activisten beweerden dat Rusland in strijd is met de artikelen 11, 13 en 14 van het Verdrag van de rechtbank. Artikel 11 luidt: "Eenieder heeft recht op vrijheid van vreedzame vergadering en op vrijheid van vereniging met anderen."

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zei in zijn uitspraak: "Het Hof is van oordeel dat in het onderhavige geval het verbod op het houden van openbare holebi & transgender evenementen opgelegd door de Russische autoriteiten niet beantwoordde aan een dringende sociale behoefte en dus niet nodig was in een democratische samenleving. Het Gerecht stelt ook vast dat verzoekers ongerechtvaardigde discriminatie op grond van seksuele geaardheid hebben ondergaan, en dat deze discriminatie onverenigbaar was met de normen van het verdrag en dat hun een doeltreffend binnenlands rechtsmiddel werd ontzegd met betrekking tot hun grieven betreffende een inbreuk op hun vrijheid van vereniging. Vervolgens oordeelde het Hof dat Rusland in strijd was met de artikelen 11, 13 en 14. De activisten vroegen ook om compensatie, variƫrend van 5.000 Euro tot 500.000 Euro, maar dat wees het Hof af. Het Hof zei daarop dat de strengheid van de uitspraak zelf 'voldoende rechtvaardige voldoening' is.

Of Rusland zich zal houden aan de uitspraak is nog maar zeer de vraag, gezien het feit dat men in 2003 de zogenaamde Gay 'propaganda' wet invoerde die onder andere openbare holebi & transgender bijeenkomsten evenementen en andere verbied. Al zijn ook in Rusland de wonderen de wereld nog niet uit, zoals recent bleek toen voor het eerst een veroordeelde minderjarige werd vrijgesproken.
LEES OOK
EERSTE MINDERJARIGE VEROORDEELDE ANTI HOLEBI WET VRIJGESPROKEN IN RUSLAND
30 HOLEBI'S HARDHANDIG OPGEPAKT TIJDENS MINI PRIDE IN RUSLAND + VIDEO
80% VAN DE RUSSEN NOEMT HOLEBI'S VERWERPELIJK - MET DANK AAN DE OVERHEID
HIV SITE VERBODEN & SITE OPROEP VERMOORDEN HOLEBI'S TOEGESTAAN IN RUSLAND

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 28 November, 2018 en 5036 keer gelezen.Reageer op dit bericht: