Opschudding over uitspraken homo's in het voetbal in Nederland."Uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen in de Nederlandse voetbaltalkshow Veronica Inside laten precies zien waarom de voetbalwereld dringend verandering behoeft als het gaat om homo tolerantie." Dat zeggen twee jonge Nederlandse homoseksuele voetbalsupporters.

Vorig jaar ontstond er ook al opschudding over homofobe uitspraken, gedaan in het Nederlandse voetbal televisie programma. En recent was het dus weer zover. En daarom schreven Voetbalsupporters Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven en Bowi Jong (20) uit Alkmaar deze week een brief naar de Nederlandse voetbalbond KNVB. Ze willen alle voetbalstadions voor de volgende generatie homoseksuele voetballiefhebbers een fijnere plek maken. En ze willen dat er wordt gestopt met scheldwoorden als Pak die vieze homo! Of Sta eens op, mietje!

Voetbalanalist Johan Derksen reageerde in het Nederlandse voetbal Tv-programma Veronica Inside (voorheen Voetbal Inside) op de brief van Daan en Bowi, die hij trouwens snotapen noemde, en gaf aan dat homo's maar tegen een stootje moeten kunnen. "Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben, vind ik. Je bent niet meteen een homofoob als je een grap maakt. We zijn echt een beetje aan het doorslaan in dit land. Als voetballende homo zou ook ik wel twee keer nadenken voordat ik uit de kast kom. Dat vind ik ook betreurenswaardig hoor, maar dat houdt niet in dat je niet gewoon een grap mag maken over homo's. Zoals we dat ook wel eens doen over Duitsers, Belgen of Joden. Je moet een beetje zelfspot hebben."

Daarop zegt Daan Verhoeven: "Ik heb met kippenvel op de armen naar Johan Derksen zitten luisteren". Voor Daan en Bowi is de reactie en houding van Derksen tekenend voor het huidige klimaat in de voetbalwereld. "We voelen ons hierdoor alleen maar gesterkt om met ons boodschap verder te gaan. Derksen realiseert zich absoluut niet wat zijn opmerkingen doen met jongere voetballers die nog in de kast zitten", zegt Daan. "Al die jongens die nog worstelen met hun identiteit gaan alleen nog maar meer twijfelen over wie ze zijn en of ze er wel bij horen. Derksen en Van der Gijp spelen, zonder dat ze het door hebben, daar een belangrijke rol in. Maar goed, alles voor de kijkcijfers, hé."

Bowi vult aan: "Uit de kast komen kan voor een onzeker iemand heel heftig en eenzaam zijn. Dan helpen
deze uitspraken van Derksen en Van der Gijp echt totaal niet. Begrijp me niet verkeerd, ik hou echt van goede humor, maar er is een grens. Dat wij ons volgens deze mannen niet zo moeten aanstellen slaat natuurlijk nergens op, want zij hebben geen idee hoe het voelt om in deze situatie te zitten."

Veronica Inside-presentator Wilfred Genee, zegt contact te hebben gehad met de Daan Verhoeven. "Ik heb tegen Daan gezegd: ik denk niet dat er verschil gaat komen. Grappen maken moet kunnen. Als dat niet meer kan, houdt alles op. Ik wil er gerust naar luisteren, maar we gaan het programma niet anders aanvliegen. In dat opzicht zal er niet veel veranderen. Je kan je televisie ook gewoon uitzetten. We staan niet bekend om een journalistiek, diepgravend programma te zijn. Zelfspot, humor, als dat niet meer kan, wat zijn we dan allemaal aan het doen?"

Volgens veel voetbalsupporters horen die verzen waarin homoseksualiteit in negatieve zin voorbij komt er nu eenmaal bij, maar daar denkt Bowi anders over. "Het is waarschijnlijk niet eens persoonlijk op ons gericht en onze geaardheid staat er vast los van, maar dat neemt niet weg dat die opmerkingen enorm kwetsend blijven. Dit soort opmerkingen geeft ons het gevoel dat we minder zijn, er niet bij horen, er niet toe doen. Daar moet verandering in komen," aldus Bowi Jong.
LEES OOK
OPSCHUDDING ROND HOMOFOBE UITSPRAKEN IN NEDERLANDS VOETBAL PROGRAMMA - - 2017

Bron: bndestem.nl - hln.be

Dit bericht is gepost op 23 November, 2018 en 4471 keer gelezen.Reageer op dit bericht: