Is er meer of net minder geweld tegen holebi's & transgenders in Nederland?Volgens het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau, dat zopas zijn LHBT-monitor 2018 presenteerde, is er ondanks het feit dat de algemene leefsituatie van holebi's en transgenders nog steeds slechter is dan die van hetero's, toch steeds minder gepest en geweld. Maar niet iedereen is het hier mee eens.

Het SCP bedoelt met minder last van geweld en gepest, met name respectloos gedrag, bijvoorbeeld op straat of online, en gevoelens van onveiligheid bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Op veel van die fronten ervaren met name lesbiennes, homo's en biseksuelen verbetering. Maar, transgenders hebben het relatief nog wel steeds het zwaarst. Hun ervaren leefsituatie steekt op alle terreinen negatief af in vergelijking met iedereen die niet-transgender is, door het SCP ook wel cisgender (niet transgender) genoemd.

Enthousiast is het SCP over de daling van het ervaren geweld onder lesbiennes en homo's. Na statistische correctie in het onderzoek maken deze twee groepen naar eigen zeggen evenveel geweld mee als hetero's. Grote kanttekening is wel dat het SCP niet weet hoe dat komt. De acceptatie van homo's en lesbiennes kan zijn verbeterd, maar het zou volgens het SCP ook kunnen dat deze groepen hun gedrag hebben aangepast en bijvoorbeeld niet meer hand in hand over straat gaan om zo conflicten te vermijden. Ook is in het rapport niets te vinden over de aanleiding van het geweld.

De holebi & transgender federatie COC Nederland herkent zich niet in de daling van het geweld tegen lesbiennes en homo's. Het COC ziet juist dat er veel geweld is tegen deze groepen en dat het geweld tegen transgenders toeneemt. Het COC Nederland bood maandag de Tweede Kamer een actieplan aan. De initiatiefnemers vinden dat de politiek meer moet doen om homogeweld tegen te gaan. Volgens hen krijgen zeven op de tien holebi's en transgender+ in hun leven te maken met geweld.
LEES OOK
NEDERLANDSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS PASSEN HUN GEDRAG AAN
NEDERLANDSE TRANSGENDERS ZEVEN KEER VAKER SLACHTOFFER VAN GEWELD
NEDERLANDER VIER KEER SLACHTOFFER BRANDSTICHTING - MOGELIJK HOMOFOBIE
HONDERDEN AMSTERDAMSE HORECA TEGEN HOLEBI TRANS EN TRAVO GEWELD
LESBISCH TRANSGENDER KOPPEL UIT NEDERLAND AL MAANDEN ZWAAR GEPEST - 2017
VIERDE SLACHTOFFER VAN HOMOFOBISCH GEWELD IN AMSTERDAM DIT JAAR

Bron: rozegolf.nl

Dit bericht is gepost op 22 November, 2018 en 4818 keer gelezen.Reageer op dit bericht: