Boycot tegen film Girl, ook in ons Belgen landje zijn sommige transgenders niet blij met de film.In Brussel werd een vertoning van de film Girl geschrapt na een boycot van een transgender vereniging. We hebben achteraf twee keer zoveel werk om de misverstanden recht te zetten,' klinkt het.

Op een tijdspanne van anderhalve week gingen 170.000 Belgen, 40.000 Nederlanders en ruim 325.000 Fransen naar de film Girl kijken. Niet slecht voor een film met transgender thema. Maar ondertussen blijkt dat niet elke transgender blij is met de film. Eerder kon je bij holebi info al lezen dat een Nederlandse transgender organisatie alles behalve blij is met de film. En gisteren bleek dat er ook in ons landje een transgender organisatie niet blij is met de film.

Niet alle transgenders zijn even opgezet met de film. De Brusselse cinema Aventure moest zelfs al een vertoning van Girl schrappen onder druk van het Collectif de Lutte Trans, een combattieve, Brusselse actiegroep die opriep tot een boycot. Niemand van deze organisatie wilde in de pers reageren op de boycot, wie dat wel wilde was de Brusselse groep Genres Pluriels, waarvan Max Nisol, een van de oprichters en psycholoog van de organisatie zegt:

"Films boycotten is een slecht idee. Maar ook wij vrezen dat deze film een nefast effect heeft op een gemeenschap. Ongetwijfeld is het goedbedoeld, maar we hebben achteraf twee keer zoveel werk om alle misverstanden recht te zetten. Deze film plaatst ons tien, twintig jaar terug in de tijd. Dit is de zoveelste film over een transpersoon die haast exclusief focust op het fysieke: wat er met het lichaam gebeurt in transitie. Alsof al Lara's problemen van de baan zullen zijn als het fysieke is opgelost. Terwijl er best wel wat transseksuelen zijn die nooit overgaan tot een operatie. Dat hoeft ook niet: trans zijn zit in je hoofd, niet in je slip. Dat mogen we nu weer van voren af aan uitleggen. Daar komt nog bij dat het hoofdpersonage zich conformeert aan een bijzonder conservatieve opvatting van wat het is om vrouw te zijn. We zien Lara genieten van het koken en serveren bij een familiefeest. De impliciete boodschap hier is dat je wordt aanvaard als transgender als je je conformeert aan een klassiek ideaalbeeld van de vrouw."

Negatieve reacties op de film kwamen ook nog vanuit Nederland, en van Cathy Brennan die op de site van het Britisch Film Institute BFI schreef: 'De film speelt in de kaarten van transfoben.' Ook vanuit de Verenigde Staten kwam er een negatief geluid, en dit van een van de grootste holebi & transgender organsiaties Glaad, die representatie van holebi's en transgenders in de media nagaat.

Anderzijds mag ook gezegd worden dat er niet enkel negatieve reacties komen van transgenders. De meeste reacties zijn zelfs positief. De Vlaamse transgender organisatie Genderflux staat wel achter de film, en zegt daarover: "Het klopt dat het concept man-vrouw in je hoofd zit. Maar voor veel transgenders is het net o zo belangrijk om ook hun identiteit te kunnen beleven. Alle transgenders die ik ken, zijn erg bezig met het fysieke. Voor velen is het zelfs een halszaak of er een m of een v op de identiteitskaart staat, aldus Jani Flicke, zelf geboren als man. Op haar identiteitskaart heet ze nog altijd Jan. "Maar ik houd net van heel vrouwelijke bezigheden. Ik denk dat weinig transvrouwen zich heel mannelijk gaan gedragen."

Een laatste doorn in het oog van sommige transgenders is een scene van zelfverminking in de film. Die kan traumatiserend werken op jonge transgenders en op hun ouders, zegt Nisol. Niet zelfverminking is een issue, maar discriminatie: op het werk, op school, thuis. Daarover vind ik niets terug in Girl. Helaas is zelfverminking wel een issue onder transgenders, zegt Joz Motmans, professor genderstudies aan UGent en coördinator van Transgender Infopunt. "Ik deed onderzoek bij meer dan 50 transjongeren tussen 12 en 24 jaar en hun ouders. In zo'n 80 procent van de interviews werd zelfverminking vermeld. Niet dat het altijd gebeurt, maar een aantal kinderen denkt er wel aan."

Regisseur Lukas Dhont is blij dat zijn film discussie oproept, vertelt hij vanuit New York. "Je kan niet verwachten dat deze film elke transervaring vat. Dit is het verhaal van een meisje, gebaseerd op het verhaal van iemand die al 7 jaar in mijn leven is (Nora Monsecour, red.). Girl is niet de representatie van alle transgenders. Ik snap dat de film soms erg confronterend kan zijn. Maar dat kan je ook positief bekijken. Verschillende transgender jongeren, maar ook een moeder, kwamen me vertellen dat deze film hen in staat stelt om te praten over moeilijke dingen, die voorheen onbespreekbaar waren."
Waar tot slot wel iedereen het over eens is, is dat er meer films met transgender personages nodig zijn, zonder perse transgender tot onderwerp te nemen.
LEES OOK
NEDERLANDSE TRANSGENDER ORGANISATIE NIET BLIJ MET DE FILM GIRL
VLAAMSE TWEELING EENTJE IS TRANSGENDER WIENS VERHAAL AANBOD KOMT IN DE FILM GIRL
HET VERHAAL VAN NORA WIENS VERHAAL INSPIRATIE VORMDE VOOR DE FILM GIRL

Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 16 November, 2018 en 5171 keer gelezen.Reageer op dit bericht: