As Matthew Shepard krijgt 20 jaar na homofobe moord plek in Washington Cathedral + extra info wat je nog niet wist.De as van Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die in 1998 op 22-jarige leeftijd werd vermoord vanwege zijn homo geaardheid, krijgt een plek in de Washington National Cathedral.

Zijn familie besloot na de moord om hem niet in een graf te leggen uit angst voor vandalisme door homohaters. Zijn lichaam werd gecremeerd; zijn ouders bewaarden de as in huis in een urn. De urn wordt op 26 oktober geplaatst in een speciale nis in een urnenmuur in een afgesloten deel in de kelder van de gotische kathedraal.

Shepard wordt daarmee een van de slechts tweehonderd mensen die hier een laatste rustplaats hebben gekregen. Onder de anderen Amerikanen van wie hier de overblijfselen liggen, bevinden zich president Woodrow Wilson, de blinde auteur Helen Keller en admiraal George Dewey.

Bij de crypte komt een bordje te hangen ter nagedachtenis aan Shepard. Het bijplaatsen van de as gebeurt tijdens een speciale dienst die wordt geleid door Gene Robinson, de eerste openlijk homoseksuele bisschop van de Episcopaalse Kerk waar de op 21-jarige leeftijd vermoorde man stond ingeschreven.

Matthew Shepard werd in 1998 in Wyoming door twee jongens ontvoerd en mishandeld vanwege zijn geaardheid. Zij bonden hem vast aan een hek en lieten hem daar zwaargewond achter. Een passant (student Aaron Kreifels) vond Shepard vijftien tot achttien uur later, bewusteloos en bloedend; Shepard had een schedelfractuur die vanaf zijn achterhoofd tot aan zijn rechteroor liep. Zijn hersenstam was zo zwaar beschadigd dat zijn hersens niet langer in staat waren zijn lichaamstemperatuur en hartslag te regelen. Shepard werd overgebracht naar een ziekenhuis in Fort Collins (Colorado), waar hij kunstmatig in leven werd gehouden. Op 12 oktober werd Matthew Shepard dood verklaard.

Shepards dood kreeg nationaal en internationaal veel aandacht. De openlijk lesbische com├ędienne Ellen DeGeneres leidde Matthews wake in Washington D.C. Zijn begrafenis werd bijgewoond door meer dan 1000 mensen. De homofobe kerkclan van wijlen Fred Phelps, met leden van zijn Westboro Baptist Church demonstreerden op Matthews begrafenis met borden waarop stond "Matthew Shepard rot in de hel" en "AIDS doodt flikkers". Als reactie daarop, organiseerde een vriendin van Shepard tijdens zijn begrafenis een tegendemonstratie, waarbij mensen gekleed als engelen met grote vleugels voor Phelps en zijn groep gingen staan om hen zo aan het gezicht van de voorbijgangers te onttrekken.

Daders McKinney en Henderson verklaarden eerst dat ze in paniek waren geraakt toen Shepard had geprobeerd hen te verleiden. Later zeiden ze dat ze hem slechts wilden beroven maar niet doden. Op 5 april 1999 bekende Henderson schuld in ruil voor strafvermindering van de doodstraf naar tweemaal levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. McKinney werd schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade, maar zijn straf werd omgezet van doodstraf in een levenslange gevangenisstraf. Sinds hun proces beweren beide veroordeelden dat hun daad gerechtvaardigd werd door de Bijbel.

Shepard wordt wereldwijd nog steeds door veel holebi's herdacht op 12 oktober, de datum waarop hij stierf. Een groot aantal boeken, films, documentaires, theaterstukken, nummers en andere werken is gewijd aan het leven, de dood en de nalatenschap van Matthew Shepard. De openlijke lesbische zangeres Melissa Etheridge en zanger Elton John, tevens openlijk homo, schreven een nummer over Shepard. Ook schreef de Nederlandse singer-songwriter Marinus de Goederen van a balladeer een nummer over deze zaak: "Poster Child". De dood van Shepard is driemaal verfilmd.

De moord leidde er uiteindelijk toe dat de voormalig president Barack Obama in 2009 een speciale wet (de Matthew Shepard and James Byrd, Jr. Hate Crimes Prevention Act) tekende die mishandeling vanwege seksuele geaardheid tot een federaal misdrijf maakte. De ouders van Shepard hebben hun leven sinds 1998 gewijd aan het bestrijden van discriminatie van en geweld jegens homo's lesbiennes en biseksuelen.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 October, 2018 en 2171 keer gelezen.Reageer op dit bericht: