Aanpassing na klachten historische plaat die Anne Lister (1791-1840) herdenkt.Een historische plaat in York, Noord Engeland ter nagedachtenis aan Anne Lister (1791 -1840), dagboekschrijfster, bergbeklimster, landeigenares en reizigster, wordt binnenkort na klachten vervangen omdat de blauwe plaat niet duidelijk vermeldt dat Lister lesbisch was.

Blauwe borden markeren plaatsen van historisch belang in het Verenigd Koninkrijk. Ze benadrukken meestal waar bekende of invloedrijke mensen ooit hebben gewoond of gewerkt. Dit was de eerste blauwe plaquette waarop ook een regenboog stond. Velen beschouwen Lister als 'de eerste moderne lesbienne'. Maar, omdat dit niet duidelijk vermeld staat op het bordje, er er wel staat dat ze gender non-conforming was kwam er protest om gender non-conform te veranderen in lesbisch.

Anne Lister was een rijke, landelijke rijke heervrouw die werd geboren in Halifax, West Yorkshire anno 1791. Ze is beroemd om haar gecodeerde dagboeken die iets onthullen van haar leven als een lesbienne in het Victoriaanse Engeland. Ze was ook een enthousiaste bergbeklimmer. Op de plaquette staat: 'Anne Lister, 1791-1840. Gender conform persoon. Viering van het huwelijk, zonder wettelijke erkenning, aan Anne Walker in deze kerk, Pasen 1834. ' Het blauwe bord hangt aan de Holy Trinity Church in York. De plaats waar Lister destijds een huwelijksceremonie aanging met haar geliefde Ann Walker.

Gedurende haar leven had Lister verschillende relaties met vrouwen, waarbij ze haar eerder vaste partner regelmatig bedroog met andere meisjes en vrouwen. Lister staat omschreven als een erg mannelijk uitziende vrouw die bijna altijd zwart of andere donkere kleding droeg. Sommige van haar vrouwelijke partners wilden daarom niet met haar in het openbaar worden gezien. De kerkelijke huwelijksceremonie was destijds (1834) uiterst uitzonderlijk uniek.

Sinds het blauwe bord in juli van dit jaar onthuld werd kwamen er klachten over de woorden gender conform. Een petitie leverde 2.500 handtekeningen op waarna de organisaties Churches Conservation Trust, York LGBT Forum and York LGBT History Month overeen kwamen dat er inderdaad een aanpassing moet komen omdat gender conforming alles en niets kan betekenen en bovendien niets vertelt over seksuele geaardheid.

Omdat het blauwe bord een positieve viering moest zijn van de unie tussen Lister en Walker geven de initiatiefnemers toe dat men een foutje heeft gemaakt door niet te vermelden dat het ging om een lesbische huwelijksceremonie. "Het lijkt een kleine fout, maar dat is het eigenlijk niet. Het is erg belangrijk voor de holebi gemeenschap dat men zijn geschiedenis kent, en het is ook erg belangrijk dat de holebi gemeenschap zichtbare gedenktekens heeft", aldus een woordvoerder van de initiatiefnemers. Het nieuwe aangepaste bord zal klaar zijn in de lente van 2019.

LEES OOK
FILM OVER EERSTE LESBISCHE HUWELIJK UIT HET JAAR 1901 IN SPANJE VERWACHT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 06 September, 2018 en 1836 keer gelezen.Reageer op dit bericht: