Opschudding rond uitspraken Francken, Maar niet alle holebi's zijn het eens met uitspraken holebifederatie.Gisteren ontstond er opschudding over uitspraken van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Facebook. De minister kreeg bakken kritiek maar, er zijn ook anderen, die anderen komen hier wel aan het woord; holebi's die het niet eens zijn met de uitspraken van de Vlaamse holebi & transgender federatie.

Wat is er gebeurd? Francken reageerde recent op een artikel over sexy lingerie voor mannen. Het artikel waarop Francken reageerde kwam uit de Nederlandse krant De Telegraaf. Francken schreef: "Mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche (handtas) dragen, die zwanger worden... Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen. En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd, het is niets persoonlijks. Be free." Later toen hij negatieve reacties kreeg van enkele holebi's, liet hij weten dat zijn uitspraak niets te maken heeft met holebi's, en dat hij al jaren mee op de barricade staat voor gelijke rechten.

Reactie van Cavaria. De Vlaamse holebi & transgender federatie en koepel van organisaties Cavaria is niet te spreken over de uitlatingen van Francken, wiens post ondertussen is verwijderd. De woordvoerder van de organisatie zegt: "Dit soort uitspraken is onaanvaardbaar. Iedereen die niet in het hokje past van de stereotiepe man of vrouw wordt beledigd en gemarginaliseerd. Je verdeelt de wereld hiermee in 'normale' en 'abnormale' mensen. Dat is niet het wereldbeeld waar wij voor staan. De basis van holebi- en transfobie ligt in rigide genderstereotypen, het niet mogen afwijken van de traditionele norm. Wie dat wel doet, wordt belachelijk gemaakt, gediscrimineerd of in het ergste geval geweld aangedaan," en zegt verder:

"Er is helemaal niets mis met de traditionele genderstereotiepe man en vrouw, maar die traditionele visie opleggen aan de rest van de maatschappij is wel problematisch. Het bestaan van lingerie of make-up voor mannen beperkt niemand in hun rechten. Je bent niet verplicht ze te gebruiken en je wordt niet scheef bekeken als je het niet doet." De organisatie voelt zich gesterkt door de vele negatieve reacties op de post van Francken, en eisen zelfs diens excuses.
Maar ondertussen is de organisatie wel stekeblind voor alle andere opmerkingen, ja, ook en vooral van andere holebi's...

Niet alle holebi's zijn het eens met Cavaria
- De mening van HLTB'ers die het wel eens zijn met de organisatie kwamen al veelvuldig aanbod op sociale media. Daarom hier enkel de andere kant.

Allereerst: omdat niet alle holebi's durven uitkomen voor hun echte mening op sociale media, zijn de volgende uitspraken die hier aanbod komen, afkomstig uit privé berichten via Facebook. Andere opmerkingen komen dan weer uit facebook berichten van langer of enkele jaren geleden.

Holebi info sprak, naar aanleiding van de uitspraken van Theo Francken, in enkele privé berichten met enkele holebi's en leerde dat velen het niet eens zijn met de uitspraken van Cavaria. Daarbij merkten enkele homo mannen op: "dat de organisatie net degene is die holebi's stigmatiseert door meteen op hun paard te springen na uitspraken over mannen in lingerie". En "door hun reactie is het alsof ze zeggen dat alle homo's lingerie dragen en met een handtas lopen."

En ook nog: "Waarom reageren die over een post over mannen lingerie, wat heeft dat met ons homo's te maken? Ze beweren op te komen voor holebi's maar ze steken ons zelf in een hokje, een hokje waar ik niet bij wil horen. Ze spreken over 'wij', waarom? Ik hoor daar niet bij, wie zijn die wij?". 'En waarom vergelijkt men in een artikel Francken met Trump? Dat is als appelen met peren vergelijken, ze weten niet waar ze over spreken.'

Tot slot haalde iemand nog aan dat 'de organisatie vecht tegen homofobie maar tegelijkertijd groot tegenstander is van mensen met een andere mening. Want wie durft zeggen dat hij als holebi tegen migranten is, is slecht. Of wie als holebi durft zeggen dat hij het eens is met de uitspraken van Francken wordt genegeerd en overstemt door negatieve reacties. Op komen voor holebi's is ook tolereren dat niet iedereen hetzelfde denkt. Waarom zou iemand mij geen 'vuil janet' mogen noemen? Waarom mag iemand niet verkondigen dat hij of zij tegen gelijke rechten is? Zolang men 'ons' niet fysiek aanvalt is er toch geen probleem? Ik vind dat wanneer men strijdt voor aanvaarding men ook mensen moet aanvaarden die niet pro holebi zijn, zolang ze ons maar niet fysiek aanvallen. We leven toch in een land met vrije meningsuiting! Als ik de organisatie hoor, zou je denken van niet...'

In de tijdsperiode dat holebi info op sociale media bestaat, waren er al regelmatig gesprekken over Cavaria. Daarbij viel telkens op dat er best veel holebi's en transgenders negatieve ervaringen hebben met de organisatie. Ook kwam telkens naar boven dat men niet wil geassocieerd worden met de organisatie, en klaagt men het feit aan dat de organisatie blind is voor holebi's met een andere mening.

Ook verwijten sommige holebi's dat de organisatie zich enkel focust op links, en er vanuit gaat dat alle holebi's links zijn, terwijl er in werkelijkheid evenveel rechts gezinde holebi's zijn dan linkse, iets wat de organisatie ten allen tijde wil verzwijgen. 'Wie met iemand van hun een gesprek wil aangaan over migranten wordt nog voor er iets goed en wel is geschreven afgeschilderd als racist.' Enkele anderen haalden nog aan dat de organisatie liever opkomt voor migranten dan voor holebi's, 'want wanneer wij slachtoffer zijn van homofobie door allochtonen, mag je dat niet zeggen, en verdedigen ze liever hun dan ons.'

Het mag duidelijk zijn. De holebi gemeenschap is heel divers, en niet alle holebi's en transgenders zijn gelijk, net zoals niet alle hetero's gelijk zijn. Bovendien mag het gezegd worden dat niet alle holebi's het eens zijn met de standpunten van Cavaria, en niet alleen over het onderwerp van vandaag. Net zoals er ook heel wat holebi's zijn die niet willen worden geassocieerd met een Gay Pride parade, 'omdat het holebi's in een verkeerd daglicht stelt', 'omdat dat al lang niet meer nodig is'. Tot slot zegt iemand: 'de mening van holebi's & transgenders die het niet eens zijn met hun (van Cavaria) standpunten zijn niet belangrijk, terwijl ze beweren op te komen voor alle holebi's en transgenders'. Deze laatste zin, helaas voor de organisatie, is een regelmatig terug kerende zin.

LEES OOK
BELG HOLEBI FEDERATIE KOMT NIET OP VOOR ALLE HOLEBI'S - - 2014
BELG HOLEBI ORGANISATIES REAGEREN ANDERS OP HOMOFOBIE IN BELGISCH VOETBAL - - 2015

Bron: stuk zizo.be en overige door holebi info - eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 August, 2018 en 1975 keer gelezen.Reageer op dit bericht: