Gelijke Kansen schepen PS doet homofobe uitspraken over MR-collega - UPDATEIn Ans (provincie Luik) heeft een PS-schepen zijn MR-collega en eerste schepen Thomas Cialone gisterenavond tijdens een lokaal feest verbaal op de korrel genomen omwille van diens seksuele geaardheid.

Henri Huygen, Gelijke Kansen schepen van de PS, verklaarde aan verschillende mensen dat: "relaties tussen twee mannen onnatuurlijk zijn." Op een bepaald moment, op het feest, zou Huygen, 5de op de PS-lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, vrouwelijke danspasjes hebben uitgevoerd nabij een tafel van enkele MR-verkozenen daarbij zeggende dat "men dit bij de MR gewoon is". Waarmee hij doelde op de seksuele geaardheid van Cialone, die zelf niet aanwezig was. Daarop ontstond een discussie waarna Huygen nog verder ging door te stellen dat; "relaties tussen mannen tegennatuurlijk is". Later zou de socialistische politicus Cialone zelf ook nog aangesproken hebben en zijn homofobe uitspraken hebben herhaald.

Ondertussen laat MR-schepen Thomas Cialone weten dat hij maandag een klacht zal indienen. Ook wil hij melding doen bij Unia (interfederaal gelijkekansencentrum). "Eerst wilde ik geen klacht indienen, maar toen bedacht ik me dat dergelijke woorden afkomstig uit de mond van een politiek figuur en toekomstig kandidaat, die momenteel zelfs beslast is met Gelijke Kansen, simpelweg schandalig is. Het is een aanval op homo's wereldwijd, en sommige van hen lijden onder dit soort publieke verklaringen."

PS-voorzitter Elio Di Rupo lit in een pers communique weten dat: "Indien de uitspraken van Hygen bewezen worden hij de gemeenteraadsverkiezingen niet kan opkomen voor de PS." Volgens Di Rupo gaat het om uitspraken die haaks staan op de socialistische waarden van gelijkheid, broederschap, vrijheid en rechtvaardigheid. "Het is onaanvaardbaar dat een socialistische verkozene, die bovendien schepen voor Gelijke Kansen is, onze fundamentele waarden negeert. Zo een persoon kan op geen enkel niveau de PS vertegenwoordigen", aldus Elio Di Rupo.

Huygen werd intussen gehoord en ontkent de vermeende feiten, laat de lokale afdeling van de PS weten. Ze vraagt evenwel dat Huygen publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbiedt, los van de vraag of de uitspraken in kwestie nu wel of niet aanleiding konden geven tot interpretatie. De partij voegt er aan toe dat ze onder geen beding homofobe uitspraken of gedrag van haar leden kan goedkeuren.

Maar, luidt het verder, in afwachting van de eventuele excuses en mogelijk verdere ontwikkelingen in de zaak wil de partij zich nu nog niet uitspreken over het lot van de schepen en toekomstige kandidaat op de lijst. Ze wijst erop dat in deze verkiezingstijd de nodige voorzichtigheid aan de dag moet worden gelegd, maar laat tegelijk verstaan dat ze later alsnog en indien nodig met de nodige vastberadenheid zal reageren.

De feiten tonen aan dat de burger zich niet blind mag staren op algemene standpunten van gelijk welke politieke partij. Omdat er binnen elke partij verschillende soorten mensen zitten. En onder al die verschillende mensen zijn er binnen elke partij ook mensen die een mening hebben die niet strookt met de partij waarvoor ze opkomen. Burgers moeten beseffen dat links niet altijd helemaal links is, en dat rechts niet altijd helemaal rechts is. Net zoals de maatschappij divers is, zijn ook politici binnen gelijk welke politieke partij divers.
UPDATE - 19/08/ - 20:45u
Deze avond liet Hendri Huygen, PS, weten dat hij zijn ontslag geeft, en dat hij zich ook terug trekt als kandidaat voor de PS bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Huygen stelt verder dat hij zich niet schuldig maakte aan homofobie. Waarom hij dan toch zijn ontslag geeft? naar eigen zeggen om zich te kunnen verdedigen, maar ook in het belang van zijn gezondheid, familie en partij. Ik betreur dat er op deze manier een einde komt aan mijn politieke carrière, aldus Huygen in de media.

LEES OOK
IN BELGIE ZIJN WE ALLEMAAL HOLEBI

Bron: hln.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 19 August, 2018 en 1861 keer gelezen.Reageer op dit bericht: