Glenn uit 1ste Big Brother hangt vrouwenkleding aan de haak.Glenn van eerste Big Brother over zijn liefdesleven: Elke week naar de homosauna, dat is nu gedaan De eerste bewoners van het 'Big Brother' huis in 2000, werden op slag sterren. Glenn Verhoeven, 45 intussen, groeide uit tot de bekendste dragqueen van Vlaanderen, maar vandaag hangt hij zijn pluimen aan de haak. In weekblad Dag Allemaal en de krant Het Laatste Nieuws vertelde hij meer.

Betty, Spillie, Frank Molnar, Glenn en co.: ze waren de allereerste lichting onbekende Vlamingen die zich dankzij reality-tv ontpopten als BV's. Toen ze zich inschreven, beseften ze niet dat Big Brother hun leven helemaal op z'n kop zou zetten. Glenn was in 2000 een van de opvallendste eerste bewoners van het beruchte huis: hij was open over zijn geaardheid en zijn passie voor vrouwenkleren, en werd zo een rolmodel voor heel wat travestieten transgenders en holebi's.

Achttien jaar later zocht een journalist van weekblad Dag Allemaal hem op in zijn huis in Westmalle. De pruiken waarmee hij honderden keren optrad als dragqueen Duchi Davoj of Tante Duchi, sieren nog steeds de woonkamer. Maar ik stop als dragqueen, zegt Glenn. Ik ben het simpelweg beu, en dan beslis ik liever zelf om er de brui aan te geven. Eigenlijk ben ik de voorbije acht jaar dikwijls met tegenzin naar een optreden vertrokken. Zodra ik op het podium stond, genoot ik er dan wel van, maar het kostte me steeds meer energie.

Zijn laatste optreden dateert al van 7 december. Toen gaf hij twee afscheidsoptredens en in de afgelopen maanden deed hij nog enkele kleine shows. "Ondertussen heb ik al heel veel van mijn showkleren verkocht. Enkel mijn lievelingsstukken hou ik bij. En mijn schoenen met plateauzolen van 35 centimeter, want er zijn nu eenmaal weinig dragqueens met maatje 47. Ik dacht dat het me meer pijn zou doen om mensen te zien vertrekken met de kleren die ik achttien jaar lang heb verzameld. Maar ik ben blij dat ze een tweede leven krijgen bij een andere queen.

Het wereldje van de dragqueens lijkt wat aan populariteit te hebben ingeboet, niet?
Dat is zo. Kijk, ik durf gerust te stellen dat wij - ik en Debby & Nancy, dragqueens in Vlaanderen bij het grote publiek bekend hebben gemaakt. Als twee iconen als Peter Van den Begin en Stany Crets verkleed als vrouwen een programma maken, wordt het al snel maatschappelijk aanvaard, hé. Maar het ligt vooral aan de verzuring dat de hype is gaan liggen.

Hoezo?
Het lijkt wel alsof iedereen lange tenen heeft gekregen. In de jaren 2000 mocht je als dragqueen echt grof zijn tegen het publiek. Iedereen kon erom lachen. Vandaag mogen we enkel nog de spot drijven met onszelf. Toen ik uit dat Big Brother-huis stapte, leefden we in een vrijere en blijere wereld, hoor. Alles kon, alles mocht. Maar nu... Ik vind dat de mensen weer meer en meer bekrompen worden. Plus: de tijden dat de discotheken en clubs elk weekend vol zaten, liggen ver achter ons. Stuk voor stuk gaan ze op de fles.

Omdat de jeugd minder op stap gaat?
Dat wordt vaak gezegd, ja. Wij moesten wel buitenkomen als we onze vrienden wilden zien, tegenwoordig staan ze met de hele wereld in contact via hun smartphone. Mijn petekind is veertien en chat hele dagen in perfect Engels met vriendjes aan de andere kant van de wereld.

Over vriendjes aan de andere kant van de wereld gesproken, hebben jij en je levenspartner Marc nog steeds liefjes in Thailand?
Marc is nog steeds samen met zijn vriendje in Thailand, ja. We gaan er twee keer per jaar naartoe. Ik heb er enkel nog losse contacten, niets serieus. We huren ginds een huisje in de buurt van Pattaya. Lekker relaxen. Elke dag gaan feesten hoeft niet meer voor mij. Thailand wordt vaak nog gezien als een seksbestemming, maar het is zoveel meer dan dat. Het is een prachtig land, met een warm klimaat, lekker eten en geweldige mensen.

Voor alle duidelijkheid: Marc en jij vinden het oké om verschillende bed partners te hebben?
Ja, hoor! Het is nu al bijna twintig jaar zo. Wij hebben een open relatie en een vrij seksleven, maar trio's doen we al lang niet meer. Weet je, lust is lust, dat heeft niets te maken met de liefde die Marc en ik al jaren voor elkaar voelen.

Met hoeveel mannen ben jij al intiem geweest?
Enorm veel. Vroeger gingen Marc en ik twee keer per week naar een homosauna, waar we telkens met meerdere mannen de liefde bedreven. Om je vraag voor te zijn: wij vrijen altijd veilig! De voorbije jaren ben ik wel wat rustiger geworden, ik ga nu nog maar twee keer per maand naar de sauna, zonder Marc. En dan liever in Amsterdam of Parijs. Dan weet ik dat ze mij benaderen omdat ze me aantrekkelijk vinden, en niet vanwege mijn bekende kop.

Nu je het over je uiterlijk hebt: mogen we opmerken dat je een beetje zwaarder bent geworden?
Een beetje? (schatert) Twintig kilo, ja. Ik ben eind vorig jaar gestopt met roken, vandaar. Maar ik voel me beter, vrijer ook. Marc en ik sparen samen nu elke maand meer dan 400 euro uit. Mijn dubbele kin camoufleer ik met mijn baard. Het is zo leuk om eindelijk weer lichaamshaar te hebben. Mensen staan daar niet bij stil, maar als travestiet moet dat er telkens af, hé. Nu ik een iets ruigere look heb, merk ik ook dat veel meer mannen mij willen.

Tijdens de Big Brother-hype moest jij zelfs heteromannen van je afslaan.
Vooral als ik als vrouw verkleed was, ja. Die jongens twijfelden nog aan hun geaardheid, denk ik. Ook bij moslimjongens had ik succes. Die vonden het spannend om met mij op te trekken.

In februari werd Big Brother-winnaar Spillie geveld door een herseninfarct. Heb jij nog contact met hem?
Ik probeer Spillie al maanden te bereiken, maar zonder resultaat. Ik hoop dat hij erbovenop raakt, maar het zal lang duren, vrees ik. Van de andere deelnemers hoor ik al jaren niets meer, trouwens. Maar ik vond het wel plezant om te lezen dat Betty nu stewardess is bij Brussels Airlines.

Haar zoveelste carrièreswitch. Betty was al slagersvrouw, naaktmodel, horeca-uitbaatster, zangeres en bejaardenverpleegster.
Betty is een wispelturige meid en dat zal nooit veranderen, denk ik. (knipoogt) Ik ben op dat vlak anders, ik verdien al meer dan twintig jaar de kost in de diamantsector. Ik werkte lang als diamantslijper, intussen heb ik promotie gemaakt en voorzie ik de diamanten van certificaten. Het hangt vol camera's op het werk, bij momenten voel ik mij er opnieuw in Big Brother.

Eerlijk: jij wist destijds niet zo goed om te gaan met je plotse bekendheid, hé?
"(knikt) Ik begon te zweven, ja. En veel te veel te drinken. Micha Marah zei dat ze van mij de nieuwe Luc Steeno ging maken, maar nazorg van de zender kwam er amper. Nu goed, achteraf gezien is het misschien beter zo. Mocht ik mijn job als diamantslijper hebben opgegeven voor een mediacarrière, dan was ik Marc allicht al lang kwijtgeraakt. En als dragqueen ben ik tot de laatste dag mijn eigen baas geweest.

Jij woont naast je ouders. Zijn ze opgelucht nu je niet meer zo vaak in het nachtleven vertoeft?
Mijn ouders hebben daar nooit problemen mee gehad. Toen ze me als kind in vrouwenkleren betrapten, vreesden ze wel dat ik me op een dag zou willen laten ombouwen. Maar ik heb nooit van geslacht willen veranderen.

Jezelf als vrouw verkleden deed jij enkel voor de show.
Voila. Ik ben geen transgender, maar een man die van andere mannen houdt. Ik ben wel blij voor de transgendergemeenschap dat ze nu met Bo Van Spilbeeck een boegbeeld hebben dat serieus wordt genomen. Wat ik mij wel afvraag: is Bo nu een lesbienne? Of is ze dat altijd geweest? Soit, ik hoop vooral dat ze niet te veel aan zichzelf laat sleutelen, dat het geen freakshow wordt, weet je wel.

Goed dat het thema hoe langer hoe meer bespreekbaar wordt, in ieder geval.
O, maar er is in Vlaanderen al veel bespreekbaar, hoor. Homo's mogen trouwen en sinds kort ook bloed geven. Als we een jaar lang geen seks hebben gehad tenminste. Maar in de hoofden van de mensen speelt toch nog veel negativiteit, hoor. Anders zou de vorige Mister Gay niet in elkaar geslagen zijn.

Tot slot, maak je ooit nog een comeback als dragqueen, denk je?
Het zou me verbazen. Maar als een Vlaamse regisseur mij een filmrol zou aanbieden, of als ze me vragen als entertainer op Graspop, zou ik wel een comeback willen maken.


Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2018 en 3142 keer gelezen.Reageer op dit bericht: