Discussie rond strijden voor gelijke rechten van Belgische holebi's en transgenders.De strijd voor en van Belgische holebi's (Homo Lesbisch Biseksueel) en transgender personen, is nog lang niet gestreden. De rechten van holebi's & transgenders zijn in ons land de laatste jaren wel flink uitgebouwd, maar dat wil echt niet zeggen dat bewustmakingsdagen en aanvaardingscampagnes geen nut meer hebben, schrijven Johan Lievens (KU Leuven) en Pieter Cannoot (UGent).

Gisteren schreef Jean-Marie Dedecker (LDD) in een opiniestuk dat seksualiteit in de privé sfeer hoort. In zijn stuk hekelde hij de zogenaamde 'diversiteitsbrigade' die voortdurend aandringt op bijkomende maatregelen om een inclusieve samenleving te creëren en de fundamentele rechten van seksuele minderheden te beschermen. Dat is helemaal niet nodig, lijkt Dedecker te suggereren: met een tweede plaats in de Europese ranking met betrekking tot respect voor holebi & transgender rechten doet België het al prima. Het lijkt er op dat Dedecker het onnodig vindt dat er meer aandacht komt voor holebi's & transgenders want die hebben het toch goed...

Het is waar. In vergelijk met veel andere landen hebben Belgische homo's lesbiennes biseksuelen en transgenders het heel goed. We mogen trouwen, kinderen adopteren, en er zijn tal van beschermende wetten. Maar Dedecker leidt paradoxaal genoeg uit die realisaties af dat actiedagen als de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) en publieke manifestaties zoals de Pride overbodig zijn, alsof ze niet net omwille van dergelijk doorgedreven activisme werkelijkheid zijn geworden.

De Belgische wetgeving staat inderdaad toe dat holebi's en transgenders een leven leiden volgens de 'heteronorm'. En het 'katholieke Vlaanderen' heeft inderdaad grote stappen gezet om seksuele minderheden in de maatschappij te 'tolereren', zoals Dedecker stelt. Precies met die woordkeuze 'tolerantie' toont de auteur aan waarom de emancipatiestrijd nog niet gedaan is. Is het voldoende dat holebi's en transgenders mogen leven volgens voor hen bepaalde verwachtingen? Of zou iedereen de vrijheid moet hebben om te zijn en zich uit te drukken zoals ze werkelijk zijn zonder daarbij zich te moeten voegen naar stereotypen?

Een paar weken geleden presenteerde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir het langverwachte interfederale actieplan tegen discriminatie en geweld ten aanzien van holebi's en transgenders. De 115 beloofde acties van de verschillende regeringen komen niets te vroeg. Zo zijn de cijfers omtrent de geestelijke gezondheid van holebi en transgender jongeren dramatisch, en zijn incidenten van holebi- en/of transfoob geweld en discriminatie een realiteit voor zo goed als alle holebi's en transpersonen op een bepaald moment in hun leven. Een stijging van 20% in het aantal dossiers rond holebi- en/of transfobie is mogelijk slechts het topje van de ijsberg. Maar Dedeckers insinuatie dat Unia als een soort gedachten-politie dossiers 'zoekt' is een flagrante ontkenning van het daglicht. De cijfers tonen aan dat het aannemen van wetgeving alleen niet in staat is om de vrijheid en gelijke rechten van holebi's en transpersonen te beschermen.

Verder is de houding van Dedecker zorgwekkend. Want hoewel onderzoek aantoont dat de aanvaarding van homoseksualiteit en genderdiversiteit in bepaalde bevolkingsgroepen een grote maatschappelijke uitdaging vormt, is niemand er mee geholpen dat hij alles op een hoop gooit. Hij vermengt het debat rond seksisme, racisme, homofobie, transfobie en andere vormen van discriminatie. Dedeckers stuk leest als een pleidooi voor nationalisme, dat aan de hand van de wettelijke bescherming van seksuele minderheden de superioriteit van het Westen tegenover de islamitische wereld in de verf wil zetten. Dergelijk discours brengt duidelijke risico's met zich mee. Geen enkele homo lesbische biseksuele of transgender moslim, is ermee geholpen om naast de (soms moeilijke) strijd om acceptatie binnen de moslimgemeenschap als holebi of transgender, ook een strijd om acceptatie als moslim binnen de holebi en transgender gemeenschap en ruimere samenleving te moeten leveren.

En wanneer het gaat om de aanpak van homofobie. Waarom citeert hij niet de zaak rond de moord op Ihsane Jarfi, waarbij de vier daders tot zware gevangenisstraffen werden veroordeeld, mede omwille van het homofobe karakter van hun daden? Dedecker stelt dat 'de roep om lokvrouwen en lokhomo's om aan te tonen hoezeer onze bevolking discrimineert en racistisch is' luidt klinkt. Tenzij de lokvrouwen en lokhomo's een andere huidskleur hebben, zien we niet in hoe deze maatregel aan racisme te linken valt. Gegeven de moeilijke aanvaarding van homoseksualiteit bij bepaalde 'etnische' groepen zou de maatregel hen net zwaarder kunnen 'treffen'.

Tot slot klaagt Dedecker terecht de situatie in het buitenland aan. De strafbaarstelling van homoseksualiteit en genderdiversiteit in verschillende landen wereldwijd is overduidelijk een schending van de mensenrechten. Het klopt ook dat België deel uitmaakt van een relatief kleine, maar snel groter wordende, groep landen die erkenning bieden aan de relatie tussen personen van hetzelfde geslacht, hetzij via het huwelijk, hetzij via een geregistreerd partnerschap. Wij begrijpen echter niet waarom Dedecker zich dan verzet tegen regenboogvlaggen, actiedagen en publieke manifestaties die de aanvaarding van holebi's en transpersonen blijvend onder de publieke aandacht brengen.

De strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid van holebi's en transpersonen in België is nog niet gestreden. Actiedagen zoals IDAHOT en de dag van de diversiteit zijn daarom geen relikwieën uit een vervlogen tijd. Zoals we vorig jaar als schreven: 'Een evenement waarop we ons allemaal verenigen onder de banner van vrijheid, waar we muren van hokjes slopen en als gemeenschap strijden voor het recht onszelf te zijn, waar iedereen welkom is, van vrouwelijk gepercipieerde vrouw tot vrouwelijk gepercipieerde transman. Als zo'n verenigend concept nog niet bestond, zouden we het moeten uitvinden.' Wie het stuk van J.M Dedecker wil lezen => KLIK HIER
LEES OOK
BRUSSELSE CAMPAGNE TEGEN HOLEBI EN TRANSFOBIE + VIDEO
VLAAMSE HOLEBI'S ONVEILIG OP SCHOOL MINISTERS SCHRIKKEN EN EINDELIJK ACTIEPLAN
1ste REGENBOOG BANK IN BELGIE - REGENBOOGZEBRAPAD @ TWISTER EN MUURSCHILDERING IHSANE
NIEUWE VOORZITTER BELG MOSLIM EXECUTIEF GEEN PROBLEEM MET HOLEBI'S
BRUSSEL KRIJGT EERSTE VLUCHTHUIS VOOR HOLEBI EN TRANSGENDER JONGEREN
6 JAAR NA 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE + GESPREK MET VADER + INFO THEATERSTUK

Bron: http://www.knack.be

Dit bericht is gepost op 29 May, 2018 en 2176 keer gelezen.Reageer op dit bericht: