Premier Curacao hield historische pro holebi & trans toespraak.Eugene Rhuggenaath, 47, premier van Curaçao hield recent een historische toespraak over holebi's en transgenders. Dat deed hij tijdens de opening van de Curaçao (Gay) Pride waarbij hij opriep tot meer aanvaarding.

Rhuggenaath herinnerde er aan dat hij tijdens de laatste verkiezing op het eiland de belofte had gedaan, om op te komen voor iedereen. "En iedereen, dat wil zeggen alle burgers ongeacht hun huidskleur, inkomen, achtergrond, religieuze overtuigingen en ja, ook seksuele geaardheid. Verder omschreef hij het eiland als een diverse samenleving die eerder mensen van allerlei achtergronden verwelkomde en omarmde. "Een samenleving die haar eigen weg van emancipatie inslaat," waarna hij verwees naar de 'nieuwe helden' als Mario Kleinmoedig en Alton Paas, voorvechters van de holebi beweging op Curaçao.

De premier zei vervolgens ook nog dat de Pride-evenementen moeten worden beschouwd als een deel van de reis van de mensheid om te emanciperen, Waarbij hij opriep "die vooruitgang te vieren omdat dit zal leiden tot een samenleving waar de schoonheid van diversiteit overheerst, en waar mensen van allerlei achtergronden worden omhelst en elkaar liefhebben, vrij om hun mening te uiten, vrij om lief te hebben, vrij om te zijn.." De uitspraken van Rhuggenaath worden aanzien als historisch, omdat nooit eerder een Caribisch regeringsleider zo gepassioneerd zijn steun uitsprak voor de gelijke rechten van holebi's en transgenders.

Momenteel ontbreekt het op Curaçao nog aan alle mogelijke gelijke rechten wetten. Ook het homohuwelijk is nog niet legaal op het eiland, al worden homo en lesbische huwelijken afgesloten in Nederland wel erkend. In het verleden was er vanuit de politiek nog zeer veel tegenstand om het huwelijk open te stellen voor homo's en lesbiennes, maar in juli van dit jaar riep een politica op tot het houden van een referendum. De bevolking van het eiland is verdeeld en holebi- en transfobie komen nog vrij veel voor op Curaçao, al klinken de stemmen van de voorstanders van gelijke rechten wel steeds luider. Daarbij krijgt het eiland, net zoals Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, zeer veel steun vanuit Nederland, in het bijzonder van de holebi federatie het COC.

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 01 October, 2017 en 2363 keer gelezen.Reageer op dit bericht: