Boek voorstelling: 50 Queers (holebi trans hetero) Who Changed the World.


50 Queers Who Changed the World - A celebration of LGBTQ+ icons, is de titel van een op 21 september nieuw uitgekomen Engelstalig boek, dat gaat over beroemde homo's, lesbiennes, biseksuelen transgenders en hetero's die elk op hun eigen manier er voor zorgde dat het leven van holebi's en transgenders er wat beter ging uitzien.

Van Freddie Mercury tot Andy Warhol, van Marlene Dietrich tot Harvey Milk en Laverne Cox. Vijftig beroemde personen wiens levens verhalen wordt vertelt door schrijver Dan Jones, met illustraties van Michele Rosenthal. Wat maakt van iemand een holebi & transgender icoon of held?, Vraagt Dan Jones zich af bij de introductie van het boek. "Je hoeft zelf niet holebi of transgender te zijn, maar het helpt natuurlijk wel. Wat vooral belangrijk is, is een queer minded attitude", zoals Jones het zelf omschrijft. Met daarbij een grote inzet voor gelijke rechten en mensenrechten, vaak als onbewust voorbeeld voor vele anderen.

Een beetje info over zeven holebi & trans beroemdheden die in het boek aanbod komen, in het boek zelf staat nog veel meer en andere info bij elke beroemdheid:

Acteur Rock Hudson (1925 - 1985), bleef weliswaar bijna zijn hele leven in de kast, maar werd toch een voorbeeld voor velen toen hij in zijn laatste dagen uit de kast kwam en daarbij ook bekende dat hij Aids had in een tijd waarin de ziekte nog taboe was. Hudson stierf in 1985.

Transgender schrijfster en actrice Laverne Cox (1972). Werd bekend door haar rol in Orange is the New Black waarin ze de rol van een transgender speelde. In 2014 verscheen ze op de cover van Time magazine en werd zo ongewild een boegbeeld voor de zwarte transgender gemeenschap in de VS. Al van in het begin zet ze zich in voor de rechten van transgenders en holebi's. In 2015 kreeg ze als eerste transgender ooit een wassen beeld in het museum van Madame Tussauds.

Schrijver James Baldwin (1924 - 1987), omschreven als een van de meest invloedrijke en inspirerende schrijvers, die bovendien als een van de eerste Afro-Amerikanen uit de homo kast kwam. Al in de jaren vijftig schreef hij boeken met homoseksueel thema. Gedurende zijn leven werd hij niet geprezen als holebi rechtenactivist, maar zijn werk was later, en ook vandaag de dag nog, een grote inspiratie voor velen.

Presentatrice Ellen DeGeneres (1955). Schreef in 1997 geschiedenis door als een van de eersten in Hollywood publiekelijk uit de kast te komen. Dat deed ze zowel in haar Tv show als in het echt. Al sinds het begin zet ze zich in voor mensenrechten, kinderrechten, dierenrechten en holebi & transgender rechten. Sinds 2004 gehuwd met actrice Portia Di Rossi en voor velen een voorbeeld en groot lesbisch icoon.

Schrijver dichter, Oscar Wilde (1854 - 1900). Hij werd meermaals opgepakt en in de gevangenis opgesloten wegens verboden homoseksuele handelingen. Ene Lord Alfred Douglas, dichter en atleet werd zijn grote liefde maar ook zijn ondergang. Door Alfred scheidde hij van zijn vrouw, maar werd hij kort daarna ook opgepakt en aangeklaagd wegens homoseksualiteit, wat toen nog strafbaar was, waarna hij werd veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Na negentien maanden kreeg hij in de cel toegang tot pen en papier en schreef een autobiografie en monoloog: De Profundis (1905), waarbij hij zich richtte tot Alfred. Na zijn dood groeide hij uit tot een holebi icoon voornamelijk omdat hij zich weigerde anders voor te doen waardoor hij meermaals vanwege zijn homoseksuele geaardheid in de cel terecht kwam.

Schrijfster Gertrude Stein, (1847 - 1946), verhuisde in 1903 naar Parijs en behoorde tot de cultfiguren van de kunst- en literatuur scené van haar tijd. Ze leefde openlijk samen met haar vriendin Alice B Toklas met wie ze nog samen was tot aan haar dood. In 1933 schreef ze over haar vrouw in haar boek: an surreal twist, the autobiography of Alice B Toklas. Mede daardoor groeide ze uit tot een icoon voor de lesbische gemeenschap.

Freddie Mercury (1946 - 1991). Bekend als homoseksueel, maar eigenlijk was hij biseksueel. In de jaren zeventig had hij een langdurige relatie met Mary Austin. Toen hij nadien met mannen begon kwam er een einde aan zijn relatie met Mary, maar ze bleef de vrouw van zijn leven. In 1985 zei hij over haar: "Al mijn minnaars vroegen me waarom ze niet in de plaats van Mary konden komen, maar dat is gewoon onmogelijk. De enige vriend die ik heb is Mary en ik wil dat helemaal niet met iemand anders. Voor mij is ze mijn vrouw. Toch had hij nog een andere vrouw. In de jaren tachtig had hij een korte relatie met Barbara Valentin, een Oostenrijkse actrice die ook aanwezig was aan zijn sterfbed. Pas een dag voor zijn dood liet hij aan de wereld weten dat hij Aids had.

Boek info
Titel: 50 Queers Who Changed the World - A celebration of LGBTQ+ icons
Schrijver: Dan Jones
Illustraties: Michele Rosenthal
Uitgeverij:Hardie Grant London - 21 September 2017
In Belgie en Nederland onder andere te koop via: de website van eci.be en bol.com

Extra:
Holebi & Trans boeken en film tips => Klik hier

LEES OOK
BOEK VERZWEGEN VERLANGEN HOLEBI ZIJN IN BELGIE VAN 1500 TOT 2017

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 30 September, 2017 en 2118 keer gelezen.Reageer op dit bericht: