Duitsland gaat 50.000 homo's gratie verlenen.
Duitsland gaat ruim 50.000 mannen die destijds werden veroordeeld wegens homoseksualiteit gratie verlenen. Daarbij wordt ook 30 miljoen euro uitgetrokken om de mannen financieel te vergoeden.

Net als in veel andere Europese landen werden ook in Duitsland jarenlang mannen gearresteerd en opgesloten enkel en alleen omdat ze homo zijn. In Duitsland gebeurde dat onder paragraaf 175 die van kracht was tot 1994 en waardoor homoseksualiteit strafbaar was. De meeste van hen werden veroordeeld vlak voor, tijdens en kort na de tweede wereldoorlog.

In Oost Duitsland werd de wet die homoseksualiteit strafbaar maakte al in 1968 afgeschaft, een jaar later volgde West Duitsland. Maar de paragraaf werd pas helemaal afgeschaft in 1994. Nazi-tijdperk veroordelingen van homoseksuelen werden in 2002 opgeheven, maar de mannen die toen werden veroordeeld kregen nooit gratie. Na de oorlog bleef de wet nog lange tijd van kracht waardoor veel mannen hun job of huis verloren en uitgestoten werden door de maatschappij. Alle nog levende mannen die onder paragraaf 175 veroordeeld werden hebben dit nog steeds op hun strafblad staan, maar daar komt dus weldra verandering in, waarna ze opnieuw een blanco strafblad zullen hebben. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas zegt dat de financiƫle compensaties per individu zullen worden bekeken en uitgekeerd. Duitse holebi organisaties zijn erg blij met de gratie verleningen.
LEES OOK
DUITSE COALITIE PARTIJEN BLIJVEN VIERKANT TEGEN HOMOHUWELIJK (2016)
OOSTENRIJK WIL GRATIE VERLENEN AAN HOLEBI'S (2015)
500.000 BRITTEN WACHTEN NOG OP GRATIE (2015)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 09 October, 2016 en 1893 keer gelezen.