87-jarige lesbienne die alle Amerikanen het homohuwelijk gaf, opnieuw gehuwd.De Amerikaanse holebi activiste Edie Windsor, 87, is recent voor de tweede keer in het huwelijksbootje gestapt. Windsor trouwde met haar vriendin Judith Kasen, 51, vice-presidente bij Wells Fargo Advisors. Het huwelijk vond plaats op 26 september in New York. Windsor is de dame die na een lange strijd er voor zorgde dat vandaag de dag alle Amerikaanse homo's en lesbiennes kunnen trouwen.

Windsor startte de rechtszaak die de DOMA (Defence of Marriage Act) verwierp waarna het mogelijk werd voor Amerikaanse homo's en lesbiennes om te trouwen in de gehele VS. In 2007 trouwde Windsor met haar partner Thea Spyer in het Canadese Toronto. Beide vrouwen afkomstig uit New York, hadden toen al 40 jaar een relatie. Toen in 2009 Spyer stierf erkende de staat New York weliswaar homo en lesbische koppels die elders getrouwd waren, maar door de DOMA wet, die stelde dat echtgenoten een tegenovergesteld geslacht moeten hebben, werd Windsor na de dood van Spyer verplicht om 363.000 dollar belastingen te betalen op de erfenis van haar vrouw. Dit had ze niet moeten betalen als haar huwelijk een hetero huwelijk was geweest.

Daarom trok ze naar de rechtbank om de DOMA aan te vechten. Een zeer lange strijd die ze uiteindelijk won in 2013 waardoor de DOMA uiteindelijk werd afgeschaft. Dit opende meteen de deuren voor een rechtszaak, onder andere mede aangebracht door Windsor, die zorgde voor de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes in alle Amerikaanse staten in 2015. Windsor en haar kersverse bruid Judith Kasen kregen duizenden gelukwensen via sociale media, waaronder ook van lokale politiekers en holebi & transgender activisten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 03 October, 2016 en 2108 keer gelezen.