Roemeens Grondwettelijk Hof stelt beslissing rond homohuwelijk uit.Het Grondwettelijk Hof van Roemeniƫ heeft een beslissing rond de erkenning van het homohuwelijk uitgesteld. In juni van dit jaar kon je bij holebi info lezen dat de Roemeense Orthodoxe Kerk ruim 3 miljoen handtekeningen verzamelde tegen het homohuwelijk.

Rechters van het Grondwettelijk Hof hebben een zaak van een homo koppel dat trouwde in de Verenigde Staten, en zijn huwelijk erkend wil zien in eigen land, uitgesteld. Volgens Grondwettelijk rechter Valer Dordenu hebben de rechters meer tijd nodig om informatie te verzamelen, en vragen ze daarbij dat het koppel later opnieuw voor het Hof verschijnt met hun argumenten. Volgens Dordenu brengt de zaak een nieuwe een complexe materie voor de Roemeense gemeenschap die serieus moet worden onderzocht.

Roemeense holebi rechtenactivisten zeggen dat het Hof met het uitstel alleen maar de rechten van holebi's vertraagd. Maar ze hebben naar eigen zeggen geduld, zolang ze maar worden gehoord. De activisten prijzen het Hof wel omwille van het feit dat men grondig te werk gaat. "Mensenrechten en de bescherming van minderheden zijn fundamentele principes in de democratie," klinkt het. Ondertussen denken juridische experts toch dat het Grondwettelijk Hof het homohuwelijk volledig zal verwerpen, maar ze stellen daarbij ook dat het uitstel van het Hof holebi activisten wel de kans geven om meer te worden gehoord in de maatschappij.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2016

Dit bericht is gepost op 21 September, 2016 en 2124 keer gelezen.