Eindelijk legale partnerschappen voor homo's & lesbiennes op ArubaAfgelopen donderdag keurde het Arubaanse parlement een amendement goed dat geregistreerd partnerschap voor homo en lesbische koppels mogelijk maakt.

Het amendement werd met een kleine meerderheid goedgekeurd. Enkele parlementariƫrs stemden uit religieuze overtuiging tegen. Het gaat om een gezamenlijk amendement dat door alle politieke fracties is opgesteld als toevoeging aan het nieuwe wetboek van Aruba. Met het aannemen van het amendement blijft het huwelijk op Aruba wel nog steeds enkel toegestaan voor heteroseksuele koppels. Maar het feit dat homo's en lesbiennes nu een legaal partnerschap kunnen aangaan op het eiland is een grote stap vooruit in een lange strijd voor gelijke rechten.

Die lange strijd werd jaren bemoeilijkt door de vele Rooms-katholieke politici en inwoners, die veel weerstand bieden tegen andere relatie vormen dan die tussen man en vrouw. Zowel de discussie rond de nieuwe wet als de uitkomst zorgen voor een zeer grote verdeeldheid op het eiland. Twee weken geleden was er nog een betoging bij het parlement in Oranjestad tegen het geregistreerd partnerschap voor homo's en lesbiennes. De Rooms-katholieke Kerk speelt een belangrijke rol bij de protesten. Een priester schreef eerder in een brief aan de premier dat het geregistreerd partnerschap een vernietiging is van de morele orde van het volk. Van alle eilanden behorende bij de Nederlandse Antillen kunnen homo's en lesbiennes enkel trouwen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op CuraƧao en Sint Maarten is er geen homohuwelijk en zijn er ook geen legale partnerschappen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2016

Dit bericht is gepost op 10 September, 2016 en 1948 keer gelezen.