Uniek voor het eerst Mr Gay China verkozen.Voor het eerst was er recent in China een Mister Gay verkiezing, en na vier weken wedstrijd kwam de 27-jarige Meng Fanyu (foto) als winnaar uit de bus. Fanyu schrijft hiermee meteen geschiedenis in zijn land. Homoseksualiteit is legaal in China maar het is nog een groot taboe en vanwege de vele censuur op allerlei zaken is het erg moeilijk om openlijk holebi te zijn in het land. Er zijn ook geen gelijke rechten wetten.

De eerste Mr Gay verkiezing in China had moeten doorgaan in 2010. Maar deze werd toen door de politie en overheid verboden. Dat de verkiezing nu wel kon door gaan is zowel uitzonderlijk als uniek. De organisatoren konden censuur van de overheid omzeilen door de focus te leggen op de goede gezondheid en positieve energie van de kandidaten, met daarbij ook nog het aanbieden van gratis Hiv testen. De organisatoren en deelnemers van de eerste Mr Gay China verkiezing legden de focus ook op meer zichtbaarheid verkrijgen van homo's, en hopen eveneens meer aandacht te krijgen voor gelijke rechten.

Winnaar Fanyu zei dat dit zeer belangrijk is omdat homoseksualiteit niet alleen nog taboe is in het land, maar veel mensen ook niet eens weten wat homo of lesbisch zijn inhoudt en de meeste mensen ook niemand kennen die zo is. Bovendien is het uit de kast komen als holebi erg moeilijk in het land vanwege de traditionele verwachtingen van de ouders betreffende het huwelijk, en de vele censuur op allerlei zaken door de overheid. Recent verbood de overheid nog alle holebi gerelateerde zaken op Tv en mogen er geen holebi koppels meer worden getoond in series en films. In april van dit jaar werd een eerste rechtszaak rond het homohuwelijk, waarbij twee mannen vroegen om te kunnen trouwen verworpen. Een klein lichtpuntje was het feit dat er voor het eerst in de geschiedenis van het land, een rechtszaak werd toegestaan rond het homohuwelijk.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 09 August, 2016 en 2045 keer gelezen.Reageer op dit bericht: