Amsterdamse Pride Walk was een succes.


Gisteren ging in Amsterdam de Pride Walk door. Een wandeling van homo's, lesbiennes, biseksuelen, travestieten, interseksuelen, transgenders en sympathisanten tegen holebi- en transfobie, en voor tolerantie en verdraagzaamheid. Er liepen enkele duizenden mensen mee. Dit jaar werd de Pride Walk vanwege de vele terreurdaden extra beveiligd.

Onder meer wethouder Simone Kukenheim liep mee. "Dit is niet zomaar een wandeling, maar een protest tegen onverdraagzaamheid en uitsluiting, en een grote viering van de vrijheid". Volgens Kukenheim zijn er nog te veel mensen die in hun eigen stad en land niet kunnen laten zien wie ze zijn of van wie ze houden. Tijdens de tocht werden 78 vlaggen meegedragen van landen waar de situatie van homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen zeer slecht is, en waarbij homoseksualiteit in sommige landen strafbaar is.

De Pride Walk was het start signaal voor de EuroPride die dit jaar dus in de Nederlandse hoofdstad doorgaat. De EuroPride gaat elk jaar in een andere Europese stad door. Amsterdam staat de komende weken, want het is allesbehalve een feest van een dag, volledig in het teken van de EuroPride, op veel plekken in de stad speelt men daar slim op in bijvoorbeeld door supermarktketens Hema en Albert Heijn die met speciale acties uitpakken. De EuroPride valt dit jaar bovendien ook samen met de viering van het 70-jarige bestaan van het COC, de Nederlandse holebi & transgender belangenvereniging, en tevens ook de oudste holebi & trans organisatie van de wereld. De festiviteiten duren nog tot 7 augustus, waarbij op 6 augustus ook nog eens de jaarlijkse Canal Pride doorgaat. Amsterdam is de enige stad ter wereld waar er een Gay Pride optocht doorgaat met bootjes over de grachten.

Bron: nos.nl en holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 24 July, 2016 en 2062 keer gelezen.