Ook 4 Duitse politici hardhandig opgepakt op verboden Pride in Istanboel, Turkije.In Istanboel, Turkije kwamen zondag een 25 tal moedige holebi's en sympathisanten de straat op. En dit ondanks het feit dat na 19 jaar voor het eerst de Istanboel Pride werd verboden. Er werden 19 activisten opgepakt waaronder ook vier Duitse politici van de groenen.

De Pride was voor het eerst in 19 jaar verboden omdat de overheid beweerde de veiligheid van de deelnemers niet te kunnen garanderen na bedreigingen van extreem rechtse groepen. In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo'n 100.000 mensen en tot vorig jaar verliep alles zonder problemen. Maar in 2015 werd de Pride aangevallen door extreem rechtse groepen die met flessen en stenen gooiden, en dit jaar dreigden met een zwaar bloedbad als de Pride toch zou doorgaan. Daarop besloot de overheid de Pride voor het eerst te verbieden.

Onder de gearresteerden ook het Duitse parlementslid Tery Reintke, en de politici Max Lucks en Felix Banaszak, en ook Duits politicus en homo activist Volker Beck. Enkel Banaszak en Lucks blijven samen met nog enkele anderen aangehouden, de meeste gearresteerden werden ondertussen vrijgelaten. De politie was in grote overmacht aanwezig. Net als vorige zondag (18 juni) toen kwamen enkele moedige transgenders en holebi's samen om te protesteren tegen het Pride verbod. Zij waren met amper 30, de politie die met 300 waren zette toen het waterkanon, peperspray en rubberen kogels in. Ook dit keer werden de amper 25 demonstranten door honderden politie mensen aangevallen en brutaal gearresteerd. Ook enkele rechtse extremisten kwamen amok maken en begonnen te trekken en duwen waarna de politie volgens Volker Beck nog hardhandiger te werk ging tegen de demonstranten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 27 June, 2016 en 2358 keer gelezen.