EU moet meer ambitie tonen inzake holebi & Trans rechten aldus N-VA politica.


De Europese Raad van Ministers van Sociaal Beleid heeft voor het eerst een raads conclusie rond homo's, lesbiennes en biseksuelen aangenomen. "Dat is op zich een historische gebeurtenis. En hoewel het om slechts een beperkt aantal acties gaat, betekent het een grote vooruitgang voor de EU, zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). "Maar wij hadden liever een meer ambitieuze tekst onderschreven." De minister betreurt dan ook enkele zaken, waarover zo meteen meer.

Al jaren vroegen tal van EU-lidstaten, waaronder ook ons landje, om een EU-stappenplan ter ondersteuning van de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en trans- en interseksuele gemeenschappen. Eerder bleek dat steeds onmogelijk gezien de grote gevoeligheid rond het onderwerp homoseksualiteit voor sommige lidstaten, zoals Polen en Hongarije. "We zien een trend binnen Europa waarbij de rechten van holebi's, transgenders en interseksuelen in de verdrukking komen. Homohuwelijk en adoptie zijn in Belgiƫ wettelijk geregeld, maar deze verbintenissen worden in sommige landen niet erkend, laat staan dat het voor de eigen inwoners is opengesteld. Het is daarom goed dat de holebi transgender en interseksuelen rechten op de agenda van de EU geplaatst werden, en men vanuit de EU zijn verantwoordelijkheid neemt om de rechten van al haar burgers, inclusief homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen te garanderen," aldus Sleurs.

De staatssecretaris betreurt het feit dat de tekst die is aangenomen in laatste instantie is afgezwakt. Zo is er op vraag van Polen en Hongarije uitdrukkelijk ingeschreven dat niet mag worden geraakt aan de 'grondwettelijke tradities'. In Hongarije bijvoorbeeld stelt de grondwet dat een huwelijk enkel mogelijk is tussen een man en een vrouw. Sleurs vindt dat zeer jammer. "Traditionele, culturele of religieuze waarden kunnen echter niet worden ingeroepen om enige vorm van discriminatie te rechtvaardigen. Het is hoog tijd dat de Europese Unie meer initiatieven neemt om de gelijkheid van holebi's, transgenders en interseksuelen te bevorderen, zowel op wetgevend vlak als op vlak van sensibiliseren. Zo moet de EU eindelijk de richtlijn aannemen die lidstaten verplicht hun anti-discriminatiewetgeving te verruimen tot discriminatie tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen," aldus Sleurs.
LEES OOK
HOLEBI EVENTS MOETEN WORDEN OPGENOMEN IN DREIGINGS ANALYSE ALDUS OPEN VLD POLITICA
50% VAN DE EUROPESE DOKTERS IS VAN MENING DAT HOLEBI ZIJN EEN ZIEKTE IS
EUROPESE JONGEREN TOLERANTER TEGENOVER HOLEBI'S DAN VROEGER

Bron: n-va.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2016 en 2263 keer gelezen.Reageer op dit bericht: