Lichte stijging homofobie in Belgie, welke provincies en vanuit welke sectoren e.a komt het?


Zopas presenteerde UNIA Unia ( Interfederaal Gelijkekansencentrum) haar Jaarrapport 2015. Daarin ook enkele stukken over homofobie. Uit het rapport blijkt er een lichte stijging van homofobie op te merken in ons landje. Daarnaast blijkt ook dat nog steeds veel te weinig homo's, lesbiennes en biseksuelen melding maken van homofobie.

Nochtans is melding doen bij UNIA zeer belangrijk voor de cijfers wat uiteindelijk resulteert dat in een beter zicht op het aantal feiten in ons landje, waarna men desgewenst vanuit andere kanalen (overheid, politie, justitie) iets kan doen aan homofobie en geweld tegen holebi's. Met andere woorden hoe meer meldingen bij UNIA hoe beter.

De stukken over holebi's uit het UNIA 2015 jaarrapport nader bekeken
Algemeen: Wie bijvoorbeeld op Facebook zegt dat alle Afrikanen uitgemoord moeten worden, kan voor de correctionele rechtbank vervolgd worden voor aanzetten tot haat en geweld. Wie schrijft dat de gaskamers nog een milde oplossing waren, mag het ook voor een correctionele rechter uitleggen, want antisemitisme valt onder de Anti racisme wet. Maar wie post dat alle holebi's of moslims eraan moeten, kan de facto niet vervolgd worden.

Aantal dossiers In het jaar 2015 waren er 92 dossiers betreffende seksuele geaardheid. Dat zijn er 12 meer dan in 2014. In totaal waren er in 2015 ruim 203 meldingen. Bijna de helft(46%) van deze dossiers ging over samenlevingsproblemen (burenruzies, problemen in de publieke ruimte, problemen in de familie). Dat is het dubbele van 2014. De stijging is het meest uitgesproken in dossiers over burenconflicten (van intimidatie tot misdrijven met verwerpelijk motief).

De dossiers op basis van seksuele geaardheid verder bekeken
Er waren 92 dossiers. Daarvan kwamen er 22 vanuit de media, 8 vanuit goederen en diensten, 13 van op de werkplek, 2 vanuit het onderwijs, 41 vanuit de samenleving, 2 via diverse activiteiten, 2 via politie en justitie, 1 via sociale bescherming en 1 andere/onduidelijk.
Wanneer men kijkt naar de plaatsen waar de feiten plaatsvonden:
Op kop staat Oost-Vlaanderen met 16 meldingen, gevolgd door Antwerpen (10), Brussel (9), Henegouwen(6), West-Vlaanderen (5), Luik (5), Waals-Brabant (4), Vlaams-Brabant (3), Namen (3), Limburg (1), en tot slot 9 onbekend.

Volgens een onderzoek van homofoob geweld zei 90% van de respondenten dat ze al een homonegatief incident hadden meegemaakt. 3 op de 10 respondenten hadden fysiek geweld ervaren. Wie een homonegatief incident had ervaren, had veel minder zelfwaardering en vaker zelfmoordgedachten. Slechts 10% nam contact op met de politie; ongeveer de helft van hen vond dat de politie het incident serieus nam.15% lichtte niemand in over het gebeuren. Uit de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving bleek dat er relatief weinig meldingen zijn over de discriminatiegrond seksuele oriëntatie. Unia zoekt manieren om de meldingsbereidheid van holebi's te verhogen die zich gediscrimineerd weten. Om een duidelijker zicht te krijgen op de reële omvang van het fenomeen werkt het samen met belangenorganisaties als cavaria en Regenbooghuis.
Wie het gehele Unia Rapport 2015 wil lezen => Klik hier
NUTTIGE LINKS
- Discriminatie (homofobie) melden bij UNIA ==> Klik hier
- Vragen over holebi's en transgenders (holebifoon, chat, mail, bel) ===> Klik hier
- Algemene informatie rond holebi's & transgenders ==> Klik hier

Bron: http://unia.be/

Dit bericht is gepost op 16 June, 2016 en 2703 keer gelezen.Reageer op dit bericht: