Enkele Belgische steden en hun beleid rond holebi's en transgenders.


Deze maand kwam er vanuit vier grote Belgische steden nieuws over de inzet van de stad voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Elk van de steden liet recent in de media weten wat men voor holebi's & transgenders gaat betekenen. Vele andere steden hebben soortgelijke initiatieven als hieronder per stad beschreven, maar kwamen daarmee (nog) niet in het nieuws.

ANTWERPEN
Recent riep de lokale politie van Antwerpen holebi's, hetero's en transgenders op geweld te melden. Contact: voor niet dringende gevallen: kan je de blauwe lijn bellen 0800 123 12. Wie dringende hulp nodig heeft belt best altijd 101. Ook recent tekenden de lokale politie Antwerpen een charter voor meer diversiteit binnen het korps.

BRUSSEL
De stad nam deze maand een ordonnantie aan die mensen beschermt tegen discriminatie bij het leveren van goederen en diensten, daarbij worden ook transgenders beschermd, want de coƶrdinatie stelt discriminatie op basis van gender-identiteit of gender-expressie vanaf nu gelijk met discriminatie op basis van geslacht. Ordonnanties zijn de zogenaamde wetten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Vlaanderen en Walloniƫ heten ze decreten.

TONGEREN
De stad gaat weldra brainstormen over een werkgroep die zich zal bezig houden met een inclusief beleid rond homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De werkgroep zal zich buigen over concrete beleidsacties voor een meer holebi en transgender vriendelijke stad. Deelnemen aan de werkgroep, medewerking verlenen? Neem contact op met de dienst Welzijn van de Stad Tongeren. 012 800 096 tijdens de kantooruren of mail: welzijn@stadtongeren.be

GENT
Midden deze maand maakte de stad Gent zijn Regenboogactieplan bekend. Daarmee wil men de stad meer holebi en transgender vriendelijk maken. Er zijn 27 engagementen en zes grote doelstellingen. De stad wil onder andere de Gentenaars meer informeren over homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgender, het bewustzijn, de kennis en de expertise vergroten, holebi's en transgenders ondersteunen en gelijke kansen plus de veiligheid vergroten. Daarnaast zal er ook nog een Gay-Straight Alliance (GSA) gestart worden waarbij er 58 educatieve pakketten rond homoseksualiteit en gender geaardheid (transgender) wordt verstuurd naar Gentse scholen. Ook is er een pact waardoor tegen 2018 zeven op de tien Gentse politieagenten een tweedaagse opleiding rond holebi's en transgenders moeten hebben gevolgd, want dat is meer dan hard nodig.Bronnen: stad.gent.be - Roze huis - Twitter - Facebook.

Dit bericht is gepost op 24 May, 2016 en 2303 keer gelezen.Reageer op dit bericht: