Vlaams minister Crevits stelde bouwplan voor op UNESCO-conferentie tegen homofobieOp de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 mei) heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (foto) in Parijs, een bouwpakket voor het Vlaams onderwijs voorgesteld op de UNESCO-conferentie tegen seksueel geweld en homofobie.

De tweedaagse UNESCO-conferentie tegen seksueel geweld en homofobie en de antwoorden hierop vanuit onderwijs was de grootste bijeenkomst van ministers, officiële vertegenwoordigers en NGO's over dit thema. Ook het eerste UN Global Report werd voorgesteld, een wereldwijde stand van zaken met tips en methodieken. Het doel van de conferentie was om heel wat van elkaar te leren, maar ook een duidelijk signaal te geven: een Call for Action waarin de landen hun engagement bevestigen om een geïntegreerd beleid te implementeren.

Ons land scoort goed op holebi- en transgender wetgeving. De algemene kijk op homo's, lesbiennes en biseksuelen is positief. Iets wat ieder jaar nog toeneemt. Volgens recente UNIA-cijfers is Vlaanderen op verschillende vlakken een betere leerling dan België. Zo geeft een meerderheid van de Vlamingen duidelijk aan geen problemen te hebben met homo's en lesbiennes. Vijf op zes vindt dat een homoseksuele leerkracht daar mag voor uitkomen. Maar een op twee homo of lesbische jongeren krijgt wel eens te maken met discriminatie, geweld of pestgedrag op school. En een kwart van de Vlamingen verzet zich tegen de stelling dat kinderen zouden moeten leren dat homoseksualiteit normaal is.

Het Vlaams onderwijs zet in op preventie en bewustwording via een inclusieve aanpak. Hiervoor werkt het beleidsdomein Onderwijs voornamelijk samen met cavaria, de koepel van holebi- en transgender verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Om dit te versterken stelde minister Crevits tijdens de UNESCO-conferentie een bouwpakket voor dat omvat: Conflixers, dat zijn leerlingen van het secundair onderwijs die op hun eigen school bemiddelen en elkaar ondersteunen waar nodig; peter-meter-projecten, vertrouwensleerlingen, leerlingenbemiddeling, zorgleerlingen. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), in samen met het beleidsdomein Onderwijs, ondersteunt deze projecten. Geen trek-je-eigen-plan, maar gedreven doe-het-zelvers. Daarom kent minister Crevits volgend schooljaar een voltijdse medewerker toe aan de Conflixers. VSK neemt ook gender en diversiteit als thema mee naar de jaarlijkse vormingsdag van de Conflixers.

Verder geen goed onderwijs zonder gedreven leraren. Zowel in de opleiding als op de klasvloer willen we dit voelbaar ondersteunen. Leren omgaan met diversiteit en respect voor andere mensen voldoende aan bod laten komen in de eindtermen, beeldvorming in handboeken en leerplannen realistisch en herkenbaar maken voor leerlingen is een hele uitdaging. In 2011 ondertekenden de educatieve uitgeverijen een charter om van genuanceerde en niet-stereotyperende beeldvorming een prioriteit te maken. Handboeken en schoolmateriaal hebben sindsdien meer oog voor diversiteit. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: Ons onderwijs moet een huis zijn waar iedereen kan thuiskomen. Dat is de beste omgeving om jongeren waarden bij te brengen rond respect voor elkaar en omgaan met verschillende meningen. Als je jongeren versterkt om voor elkaar op te komen bij een conflict, dan zullen ze dat ook doen wanneer iemand wordt gepest omwille van geaardheid of huidskleur. Elk geval van pesten, uitsluiting of geweld binnen en buiten de schoolmuren is er een teveel. Met deze UNESCO-conferentie geven we wereldwijd een duidelijk signaal, ook aan de landen die niet aanwezig zijn.
LEES OOK
VLAAMSE OVERHEID BLIJFT ZICH INZETTEN VOOR TRANSGENDERS
BELGIE GOEDE PLAATS VOOR HOLEBI & TRANS, MAAR...Bron: www.hildecrevits.be

Dit bericht is gepost op 18 May, 2016 en 2236 keer gelezen.Reageer op dit bericht: