Positieve en negatieve wereldwijde onderzoeksresultaten rond holebi's & transgenders.


Resultaten van twee mega onderzoeken rond de houding van heteroseksuelen tegenover homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het eerste onderzoek bevroeg iets meer dan 100.000 mensen uit 75 landen gedaan door het Pew Research Center. Het tweede onderzoek bevroeg 96.000 mensen uit 53 VN-lidstaten en werd gedaan door ILGA.

De onderzoeksresultaten van het Pew Research Center, een onafhankelijke Amerikaanse denktank toont dat heteroseksuelen wereldwijd steeds vaker een positieve houding hebben tegenover holebi's en transgenders. In 2013 was 40% van de wereldwijde bevolking van mening dat homoseksualiteit legaal moet zijn. Vandaag is dat aantal gestegen naar 53%. Op de vraag of mensenrechten ook moeten gelden voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zegt wereldwijd 67% van de heteroseksuelen volmondig ja. Verder gekeken zei 62% ja in Afrikaanse landen, 63% in Aziatische landen, 69% in de Verenigde Staten, 71% in Europa en 73% in Oceanië. Wereldwijd is slechts 17% van menig dat holebi's en transgenders geen mensenrechten verdienen.

De onderzoekresultaten van ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) zijn minder fraai. Uit dat onderzoek bij mensen uit 53 VN-lidstaten blijkt dat twee derde van de volwassenen heteroseksuelen niet blij zou zijn wanneer zijn of haar kind homo of lesbisch zou blijken te zijn, en slechts een kwart zou een transgender kind aanvaarden. Verder stelt ILGA dat hoewel de regionale verschillen in mening erg groot kunnen zijn, er overal toch een diepgewortelde hetero normativiteit bestaat.

ILGA stelde verder dat homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in 13 lidstaten, wat neer komt op 6% van de VN-lidstaten de doodstraf riskeren, en dat een gevangenisstraf dreigt in 75 landen en vijf entiteiten. Wanneer men de mening van mensen bevroeg over de strafbaarheid gaat 45% van de bevolking uit Afrikaanse landen, 34% van Aziatische landen, 17% vanuit Europese landen, 15% vanuit de Verenigde Staten en 14% in Oceanië akkoord. Op de vraag of men van mening is dat homoseksualiteit een Westers fenomeen is antwoordde: 47% in Afrikaanse landen, 42% in Aziatische landen Ja. Maar ook in het Westen zelf zijn er mensen die ja zeiden op deze vraag: 24% in Europa, 21% in de VS en 20% in Oceanië.

Ondanks deze cijfers zegt ILGA dat er toch een grote vooruitgang is. Want ondertussen is in 70 VN-lidstaten van de reeds 193 Lidstaten discriminatie op basis van seksuele geaardheid en gender identiteit van individuelen en op de werkvloer wettelijk verboden, wat neer komt op 38% van alle VN-lidstaten. En in 26 van de lidstaten is gezamenlijke adoptie door homo en lesbische koppels legaal en in 40 lidstaten kunnen homo's en lesbiennes trouwen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 18 May, 2016 en 2318 keer gelezen.