Schrikbarend dat er nog zoveel geweld is tegen holebi's & transgenders in Nederland.De Nederlandse holebi & transgender federatie vindt het schrikbarend dat homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders bijna twee keer vaker te maken krijgen met geweld dan heteroseksuelen. De organisatie reageert daarmee op het 2016 onderzoeksrapport van het SCP (Sociaal & Cultureel Planbureau) Nederland.

Uit het rapport blijkt dat weliswaar 70% van de Nederlanders positief denken over holebi's, maar ook dat er toch nog veel problemen bestaan rond de aanvaarding van homo's, lesbiennes en biseksuelen. Het laagje tolerantie lijkt dunner dan het blijkt, en zolang holebi's en transgenders klappen krijgen omdat ze hand in hand lopen is er werk aan de winkel klinkt het. Uit het rapport blijkt verder dat in het afgelopen jaar 3,8% van de Nederlandse holebi's & transgenders te maken kreeg met geweld, tegen 2,4% van de heteroseksuelen. 1,9% van de holebi's en transgenders was zelfs meermaals slachtoffer van geweld in het afgelopen jaar. Aangezien er in Nederland ongeer 1 miljoen holebi's en transgenders zijn, gaat het om tienduizenden slachtoffers.

Ook uit het rapport blijkt verder ook dat Nederlanders nog steeds moeite hebben met zichtbare homo's en lesbiennes. Een derde van de bevolking, 32%, vindt twee kussende mannen aanstootgevend, een kwart, 23%, vind twee kussende vrouwen aanstootgevend. In vergelijk: slechts 12% vindt zoenende hetero's aanstootgevend. Daarnaast heeft een kwart, 23%, van de Nederlanders er meer moeite mee om een homo of lesbisch koppel hand in hand te zien lopen dan een hetero koppel. Ook nog veel Nederlanders hebben het moeilijk met transgenders. 1 op de 10 denkt zeer negatief over transgenders en 25% is zelfs van mening dat er iets mis is met mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen. Slechts 50% is positief tegenover transgenders.

Nog uit het onderzoek blijkt dat religieuze en biculturele Nederlanders veel negatiever denken over holebi's en transgenders dan gemiddeld. Van de religieuze Nederlanders is 28% negatief. Wanneer het gaat over het homohuwelijk is slechts 35% van de Turkse Nederlanders en 30% van de Marokkaanse Nederlanders tevreden over het feit dat homo's en lesbiennes kunnen trouwen, in vergelijk: 83% van de autochtone Nederlanders vind het prima dat homo's en lesbiennes kunnen trouwen.

Tot slot bleek ook nog dat Nederlandse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, vaker problemen hebben op het werk dan heteroseksuelen. Vooral biseksuelen zouden het erg moeilijk hebben, zij worden op het werk twee keer zo vaak geïntimideerd dan heteroseksuelen (30% vs. 15%), en hebben ook bijna twee keer zo vaak burn-out klachten (22% vs 12%). De Nederlandse holebi & transgender federatie wil dat de Nederlandse overheid met een sterk actieplan komt tegen discriminatie en wil dat werkgevers een diversiteitsbeleid invoeren met stevig optreden tegen discriminatie en een heldere klachtenprocedure. Ook vraagt men hogere straffen voor discriminerend geweld en een wettelijk verbod op transgender discriminatie.
LEES OOK
17 MEI INTERNATIONALE DAG TEGEN HOLEBI & TRANS FOBIE + 2 VIDEO'S
RAINBOW INDEX - LIJST BESTE EU LANDEN VOOR HOLEBI & TRANS + VOLLEDIGE LIJST

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 17 May, 2016 en 2471 keer gelezen.