17 Mei Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie + 2 video's.


Vandaag 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie. Op deze dag geeft men internationaal aandacht voor het verschijnsel van holebi-haat en transgender-haat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Deze dag is ook bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia).

De datum 17 mei is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek. De eerste IDAHOT dag ging door in Canada in 2003. Sinds 2005 viert men de dag in tal van andere landen wereldwijd. In Nederland wordt sinds 2009 tweejaarlijks op 17 mei de Jos Brink (1942 - 2007) prijs uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor de holebi emancipatie. Ook eigen aan 17 mei is het feit dat tal van gemeente en stadsbesturen, zowel in Belgiƫ, Nederland, Groot-Brittanniƫ, Canada en elders de Regenboogvlag laten wapperen, als teken van solidariteit met de homo, lesbische, biseksuele en transgender gemeenschappen.

Dit jaar staat 17 mei in het teken van: geestelijke gezondheid en welzijn in het hart van vele discussies. De Verenigde Naties bracht op 12 mei al een verklaring uit waarbij men dringend oproept om een einde te maken aan de discriminatie van transgenders, homo's, lesbiennes, biseksuelen, volwassenen en kinderen, en daarbij ook oproept aandacht te schenken aan de schadelijke effecten en schendingen van de mensenrechten in verband met de stigmatisering en discriminatie van holebi's en transgenders. Voor wie de tekst wil lezen (Engels) ==> Klik hier

Verder wereldwijd
In India lanceerde men recent een campagne waarbij men een oproep doet om bondgenoten te stichten die gezondheidswerkers en publieke figuren ondersteunen in de strijd tegen de slechte geestelijke gezondheid en discriminatie van holebi's en transgenders. In Denemarken was er recent al het IDAHOT Forum dat werd geopend door de Deense Kroonprinses Mary. In Libanon zal men een openbare verklaring doen tegen holebi & transfobie. In Pakistan organiseert men een panel discussie over holebi & transfobie. In Duitsland legt men mee de focus op de mentale gezondheid van holebi's en transgenders, vooral nu de overheid besliste om mannen die destijds werden veroordeeld wegens homoseksuele daden gratie te verlenen. Ook in Cambodja, Fiji, Nieuw-Zeeland en Armeniƫ houdt men gelijkaardige initiatieven rond de geestelijke gezondheid van holebi's en transgenders. Daarnaast organiseert men in alle landen die 17 mei vieren ook tal van events en activiteiten voor holebi's, transgenders en hetero's.

Bekijk hieronder 2 video's n.a.v de Internationale Dag Tegen Holebi & Transfobie - De eerste video van holebi info, de tweede video van de Verenigde Naties met boodschappen vanuit 21 landen.LEES OOK
OOK VLAAMS PARLEMENT HANGT OP 17 MEI REGENBOOG VLAG UIT
KIJK WELKE BELG GEMEENTEN & STEDEN DE REGENBOOGVLAG LATEN WAPPEREN EN WELKE NIET
RAINBOW INDEX - BESTE EU LANDEN VOOR HOLEBI & TRANS GEPRESENTEERD N.A.V 17 MEI

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 17 May, 2016 en 2982 keer gelezen.