Aanvaller Gay Pride Jeruzalem beschuldigt van moord en zes moordpogingen.Zopas is de extremistische ultra orthodoxe Jood Yishai Shlissel (foto) schuldig bevonden aan moord en zes moordpogingen. De man viel op 30 juli 2015 zes mensen aan tijdens de Gay Pride optocht in Jeruzalem, waarna een meisje van 16 aan haar verwondingen overleed. Er is nog geen strafmaat bepaald.

Aanvallen tegen holebi's en transgenders zijn eerder uitzonderlijk in Israël waar homoseksualiteit legaal is sinds 1988. Homo en lesbische koppels zijn sinds 1994 erkend, en mogen sinds 2008 kinderen adopteren. Sinds 2006 zijn buitenlandse homohuwelijken erkend, en sinds 2014 mogen homo koppels gebruik maken van draagmoederschap. Daarnaast zijn er ook nog wetten die beschermen tegen discriminatie en mogen transgenders hun gender legaal laten aanpassen.

De aanval op de Gay pride in 2015 werd ook sterk veroordeeld door de ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap en zijn leiders. Ook eerste minister Benjamin Netanyahu sprak zijn afkeer uit over de laffe daad. De ultra-orthodoxe Jood Yishai Shlissel was pas drie weken op vrije voeten na een celstraf van tien jaar op de Gay pride van 2005. De rechter die Shlissel schuldig bevond aan moord en zes moord pogingen, sprak zijn ongenoegen uit over de vrijlating, en het feit dat men niet goed had ingeschat dat Shlissel opnieuw een aanval zou plegen. De advocaat van Shlissel beweerde dat zijn cliënt niet de intentie had te doden. Drie dagen na zijn aanval overleed de toen 16-jarige Shira Banki. In februari van dit jaar kon je bij holebi info lezen, dat er een stadsplein in Jeruzalem, als eerbetoon, naar haar vernoemd zal worden.
LEES OOK
NA AANVAL OP PRIDE JERUZALEM MAAKT POLITICUS STATEMENT DOOR UIT DE KAST TE KOMEN (2015)
ULTRA ORTHODOXE LEIDER BEZOEKT SLACHTOFFERS AANVAL PRIDE JERUZALEM (2015)
NIEUWE NAAM STADSPLEIN JERUZALEM EERBETOON DODELIJK SLACHTOFFER PRIDE (2016)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 20 April, 2016 en 2432 keer gelezen.