Eerste homohuwelijk in land zonder homohuwelijk (Oekraine)Ondanks het feit dat Oekraïne het huwelijk nog steeds niet heeft opengesteld voor homo's en lesbiennes, is er recent toch een homo koppel getrouwd. De twee mannen hopen met hun huwelijk de overheid aan te sporen het homohuwelijk te legaliseren.

Tymur Levchuk en Zoryan Kis (foto) worden meteen beschouwd als het eerste homo koppel dat trouwde in Oekraïne. De mannen zijn beide homo activist, en leerde elkaar kennen tijdens het op de barricade staan voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het huwelijk van het koppel was weliswaar een ceremonieel huwelijk dat doorging op 9 april in Kiev, maar de mannen zien hun verbintenis als een echt huwelijk, waarbij ze hopen dat ze het ooit legaal kunnen maken wanneer Oekraïne het huwelijk openstelt voor homo en lesbische koppels.

In Oekraïne zijn er amper gelijke rechten wetten. Sinds 2015 is er een wet die holebi's beschermd tegen discriminatie op de werkvloer en homo's mogen bloed geven. Gay Pride parades worden bijna elk jaar aangevallen door rechts-radicalen. Ook vorig jaar werd de optocht aangevallen met rookbommen en traangas waarna de politie ingreep. De Oekraïense president Porosjenko had voorafgaand aan de mars nog gezegd dat iedereen het recht heeft om eraan mee te doen en dat de openbare orde door de politie gegarandeerd zou worden, toch kon niet worden voorkomen dat er weer vele gewonden vielen.
LEES OOK
GEEN HOMOHUWELIJK MET DANK AAN DE KERK (2016)
HOMOHUWELIJK LEGAAL IN PUERTO RICO (2016)
25ste LAND MET HOMOHUWELIJK IS EEN FEIT (2016)
6de MEXICAANSE STAAT MET HOMOHUWELIJK (2016)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 17 April, 2016 en 2818 keer gelezen.