Belgische verhalenbundel Stille Stemmen, verhalen van allochtone holebi's & transgenders.Holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) en transgenders, moeten doorheen hun levensloop veel meedragen in stilte. En voor holebi's en transgenders uit etnisch-culturele minderheden is de stilte vaak nog groter. Om die stemmen te laten weerklinken die vaak onuitgesproken blijven, lanceerde Merhaba vzw (de organisatie van en voor allochtone homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders) op vrijdag 25 maart in Brussel de verhalenbundel Stille Stemmen-Les Voix du Silence tijdens het evenement "Stille Stemmen on Stage".

Zou ik het vertellen? Wil ik die discussie wel aangaan? Ga ik mijn familie niet opzadelen met pijn en schaamte? Negeer ik die smakeloze homofobe opmerking of ga ik er tegenin? In een samenleving waar hetero zijn als normaal wordt beschouwd, worden deze vragen vaak beantwoord met stilzwijgen. De homofobe opmerking wordt genegeerd, de aanname dat je hetero bent wordt niet tegengesproken, je verbergt het anders zijn van je kind, uit schaamte, respect, angst, of omdat het te vermoeiend wordt om er dag in dag uit op in te gaan. Voor holebi's en transgenders uit etnisch-culturele minderheden is de stilte vaak nog groter. Velen onder hen hullen zich in stilzwijgen, uit respect of angst voor reacties in hun onmiddellijke omgeving. Tegelijk kunnen ze hun stem niet laten horen in het publieke debat, waar vooral witte holebi's aan het woord zijn, en de etnische andere vooral opgevoerd wordt om te illustreren hoe groot het taboe is binnen bepaalde gemeenschappen.

Met de verhalenbundel Stille Stemmen willen we die stemmen de aandacht geven die ze verdienen" stelt project coƶrdinatrice Klaartje Van Kerckem. Omdat veel mensen zich hullen in stilzwijgen, zijn er weinig rolmodellen, en komen mensen niet in contact met verhalen van lotgenoten, terwijl daar veel nood aan is. Dit geldt zowel voor holebi's en transgenders zelf, als voor familieleden en anderen uit hun onmiddellijke omgeving. De getuigenissen van lotgenoten moeten in eerste instantie mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, en hen inspiratie en kracht geven om om te gaan met de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. De getuigenissen werden in tweede instantie ook samengebracht om een genuanceerder en complexer beeld te schetsen dan vaak wordt voorgeschoteld: Het is niet zo dat mensen uit onze doelgroep weerloze slachtoffers zijn, en de aanname dat ze sowieso verstoten worden door de familie, klopt niet, legt Van Kerckem uit. De verhalen laten zien dat de initiƫle shock vaak groot is, maar dat dit vaak wegebt, en liefde tussen ouder en kind meestal primeert. Wil je zelf de brochure Stille Stemmen ontvangen? en/of nog meer informatie Laat het ons weten via een mailtje aan: info@merhaba.be. Je kan ook de website van Merhaba bezoeken: Klik hier En er is natuurlijk ook de Merhaba Facebookpage: Klik hierBron: merhaba.be

Dit bericht is gepost op 14 April, 2016 en 2270 keer gelezen.Reageer op dit bericht: