Vandaag (31/03) Internationale Transgender Day of Visibility.Vandaag 31 maart is het International Transgender Day of Visibility. Deze dag heeft als doel mensen bewust te maken over transgender personen en het feit dat ze nog steeds worden gediscrimineerd. De eerste International Transgender Day of Visibility ging door in 2009 in de VS. Ondertussen wordt de dag wereldwijd gevierd. Al is er vaak weinig reden tot vieren gezien het feit dat trangenders nog erg veel te maken krijgen met discriminatie.

Pas sinds de laatste 2 a 3 jaar komen transgenders steeds vaker in het nieuws. Holebi info is de enige Belgische nieuwswebsite die al sinds 2011 op zeer regelmatige basis nieuws brengt rond transgenders. In de eerste plaats omdat transgenders ook homo, lesbisch of biseksueel kunnen zijn, in de tweede plaats om ook holebi's meer te laten kennis maken met de wereld van transgenders met als doel meer aanvaarding en minder uitsluiting.

Transgenders ervaren wereldwijd nog steeds veel meer discriminatie dan holebi's. Uit nieuwe cijfers vanuit de UK blijkt dat 60% van de transgenders discriminatie ervaart op het werk. Daarbij voelt 53% van de transgenders zich niet aanvaard door collega's. Slechts 25% ervaart geen discriminatie op het werk. In de UK is ook discriminatie van transgender personen strafbaar maar dat neemt niet weg dat er toch nog veel discriminatie ervaren wordt door transgender personen. Vanuit de VS kwamen er eerder vergelijkbare cijfers.

Verder vanuit de VS.
Sinds begin dit jaar zijn er felle discussies aan de gang over het gebruik van het juiste toilet door transgenders. In de staat Noord-Carolina keurde men dit jaar een wet goed, die transgender vrouwen verbied gebruik te maken van de vrouwen toiletten. De onderliggende gedachte vanuit het Republikeinse Congres in de staat, is dat mannen die in transitie zijn naar vrouw de privacy zouden schenden van vrouwen in de damestoiletten, ook zeggen ze dat andere mannen misbruik zouden kunnen maken wanneer transgender vrouwen naar de vrouwen toiletten mogen gaan om dan vrouwen te belangen op de wc's. Gelukkig is er ook positief nieuws want in de voorbije jaren zijn er ondertussen wel al tal van scholen die transgender studenten toestaan gebruik te maken van het toilet behorende bij hun 'nieuwe' gender. Sommige scholen kozen voor gender neutrale toiletten. Ook het Amerikaanse Witte huis koos vorig jaar voor een gender neutraal toilet.

Ook negatief blijft het feit dat er wereldwijd nog steeds veel mensen worden vermoord, alleen maar omdat ze transgender zijn. Iets waar jammer genoeg ook holebi's wereldwijd het slachtoffer van worden. Betreffende transgenders is er jaarlijks wereldwijd op 20 november de Transgender Day of Remembrance. Op deze dag staat men stil bij mensen die werden vermoord omdat ze transgender zijn. Vorig jaar herdacht men meer dan 300 vermoorde transgenders wereldwijd. Daarbij gaat het slechts om het topje van de ijsberg omdat niet alle moorden worden geregistreerd als een moord op een transgender persoon, meestal omdat de familie niet wil dat de persoon in kwestie als transgender wordt herdacht.

Een ander wereldwijd pijnpunt, ook in Europese landen, is nog steeds het feit dat transgenders worden verplicht zichzelf te laten steriliseren wanneer ze willen overgaan tot een gender veranderende operatie. In sommige landen heeft men deze verplichting in de afgelopen jaren of het afgelopen jaar laten vallen, omdat velen van mening zijn dat het discriminerend is om mensen te verplichten zich te laten steriliseren. Door deze verplichting zijn er heel wat transgenders die er voor kiezen om dan maar geen gender veranderende operatie te ondergaan waardoor ze levenslang worden veroordeeld te zweven tussen de twee genders (man of vrouw) in.

Toch is er ook positief nieuws.
In de 'gewone' media kwam er een boost in de berichtgeving rond transgenders toen vorig jaar Caitlyn Jenner uit de transgender kast kwam. Maar in dat zelfde jaar kwamen ook nog anderen uit de kast, die minder aandacht kregen in de gewone media, maar wel bij holebi info. Ook sinds 2015 is er een boost in de modewereld betreffende transgenders, al mag wel worden vermeld dat de modewereld al langer speelt met gender. Daarnaast werd in de VS vorig jaar een allereerste modellenbureau opgericht dat uitsluitend werkt met transgender modellen.

Ook steeds meer in het nieuws trangender kinderen. Een moeilijk thema vooral voor de ouders, die vaak niet weten moet ik wel of niet mee gaan in de uitlatingen van mijn kind? Maar gelukkig kunnen ouders van transgender kinderen wereldwijd op verschillende plaatsen terecht voor meer informatie. Ook in ons landje kan men rekenen op deskundige hulp. Betreffende transgender kinderen is men er sinds vele jaren achter gekomen dat het beter is om transgenders op jonge leeftijd al een transitie te laten doormaken dan pas op latere leeftijd. Bij jonge kinderen beperkt deze transitie zich tot het zich kleden in de andere gender en een naamsverandering. Pas op oudere leeftijd wordt er soms overgegaan tot een hormoon behandeling bijvoorbeeld pubertijdsremmers. Een gender veranderende operatie kan in de meeste landen pas vanaf 18 jaar. Ook nog positief is het feit dat er dit jaar uit een langdurig Amerikaans onderzoek is gebleken dat transgender kinderen even gewoon zijn als andere kinderen, en dat ze met andere woorden geen last hebben van depressies, vooral op voorwaarde wanneer ze support krijgen van de eigen ouders.

Ook goed nieuws vanuit eigen land
CD&V Minister van Justitie Koen Geens laat weten dat zijn kabinet volop bezig is met de voorbereidingen voor het parlementair debat over de aanpassing van de transgender wetgeving in Belgiƫ. Er zou worden mee begonnen na de zomer van 2016, daarbij worden hoorzittingen in het parlement door experts niet uitgesloten. Geens wil de wet inzake de transseksualiteit aan de mensenrechten aanpassen. Hij wil met andere woorden de medische vereisten en de sterilisatie-eis voor een geslachtsregistratiewijziging schrappen. De minister van Justitie vindt wel dat een consultatie bij een expert gewenst blijft voor een persoon de mogelijkheid moet krijgen om zijn geslacht op officiƫle documenten te laten veranderen. Derden moeten voor hen dus nog een rol spelen.

LEES OOK ANDER TRANSGENDER NIEUWS VAN HOLEBI INFO
26-JARIGE TRANS MAN GROEIDE OP KORTE TIJD UIT TOT MODEL
NIEUW BOEK - MAN GENOEG OM VROUW TE ZIJN
MATRIX REGISSEUR BLIJKT NET ALS ZUS TRANSGENDER
TRANSGENDER PERSONAGE IN VLAAMSE SOAP
TRANSGENDER KINDEREN HEBBEN GEEN LAST VAN MENTALE PROBLEMEN
TOP TRANSGENDER TV PERSOONLIJKHEID KOMT MET EIGEN LIPSTICK
MEER AANDACHT NODIG VOOR KINDEREN VAN TRANSGENDERS IN BELGIE
24-JARIG TRANS TOP MODEL OPNIEUW OP COVER BELANGRIJK MAGAZINE
6-JARIGE WILDE HAAR PENIS AFSNIJDEN OMDAT ZE GEEN MEISJE MOCHT ZIJN
OPNIEUW TRANS MAN OP COVER MEN'S HEALTH MAGAZINE
GRATIS GEBRUIK VAN METRO VOOR TRANSGENDERS IN MADRID
24-JARIGE ACTRICE WON ALS 1ste TRANSGENDER OOIT EEN SPIRIT AWARD
TRANS SPORTERS MOGEN BIJNA ZONDER VOORWAARDEN DEELNEMEN AAN OLYMPISCHE SPELEN
MODEONTWERPER ZET TRANSGENDER REGISSEUZE IN ALS MODEL
TRANS MAN WON RECHT LEGAAL AANPASSEN GENDER IN LIBANON


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 31 March, 2016 en 2586 keer gelezen.Reageer op dit bericht: