Na nieuwe grondwet in 2014 moet homoseksualiteit worden gelegaliseerd., in TunesieDe Tunesische regering wordt door een groep van Europarlementariérs opgeroepen om homoseksualiteit te legaliseren in het land. Momenteel is homoseksualiteit nog strafbaar in het land en riskeert men 3 jaar cel. In 2014 zette Tunesië de eerste cruciale stappen naar democratie, waarbij men in het geboorteland van de Arabische Lente met een nieuwe grondwet kwam. Onder de nieuwe wet kwamen er gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en kwam er recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Vooral het recht op vrije meningsuiting wordt nu door enkele Europarlementariérs aangewend om de strafbaarheid van homoseksualiteit in vraag te stellen, iets wat voordien onmogelijk was. Het vervolgen van personen om wie ze zijn is niet langer aanvaardbaar, dat staat nu letterlijk in de Tunesische grondwet. Andere veranderingen in de grondwet waren: de islam wordt niet meer vermeld als wetgevende bron, enkel nog erkend als staatsgodsdienst, er geldt een vrijheid van geloof, en de uitvoerende macht wordt gedeeld door de eerste minister en de president.

Toch is er nog niets veranderd voor homo's en lesbiennes in het land. Sterker nog, recent werd er nog een groep die opkwam voor de legalisering van homoseksualiteit verboden, en in december werd een demonstratie die opkwam voor de mensenrechten van holebi's en transgenders verboden door de overheid. Zowel holebi activisten als de Europarlementariérs stellen dat dit volgens de nieuwe grondwet niet meer kan. Ook het feit dat homo's nog steeds na beschuldiging van homo zijn worden onderworpen aan anale testen, en er nog steeds mensen worden opgesloten, alleen maar omdat ze homo of lesbisch zijn kan men niet langer aanvaarden klinkt het, en men roept de overheid dan ook op dringend werk te maken van de afschaffing van de strafbaarheid van homoseksualiteit. De Europese Unie kan mee een rol spelen in deze strijd gezien het feit dat binnenkort de laatste gesprekken plaats vinden over een vrije handelsovereenkomst tussen Europa en Tunesië


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 18 February, 2016 en 2895 keer gelezen.