Portugal - Parlement herroept veto president betreffende adoptie recht holebi koppels.
Het Portugese parlement heeft zopas de presidentiƫle veto vernietigd rond een wet die homo en lesbische koppels toestaat kinderen te adopteren. De wet was vorig jaar al goedgekeurd en geeft volledige adoptie rechten, en staat lesbische koppels toe gebruik te maken van medisch begeleide bevruchting.

Maar de Portugese president Anibal Cavaco Silva, van de uittredende centrum rechtse democratische partij, stelde zijn veto over de wet. Maar na de uitspraak van het parlement zal hij alsnog verplicht de wet moeten ondertekenen. De omverwerping van het vetorecht van de president werd aangenomen met 137 stemmen in het parlement. Zowel de regerende Socialistische partij als de Communistische linkse partij stemde voor. Volgens de Portugese grondwet heeft de president nu acht dagen tijd om de wet te ondertekenen.

Ondanks de vertragingen door het veto van de president, zijn er in Portugal al veel homo en lesbische koppels die samen kinderen opvoeden. Volgens de wet van 2013 mogen koppels elkaars kinderen adopteren, en mochten ook al alleenstaande homo's, lesbiennes en hetero's kinderen adopteren. Maar als homo of lesbisch koppel mocht je nog niet gezamenlijk een kind adopteren, dat kan binnenkort onder de nieuwe wet dus wel. Sinds 2010 kunnen homo en lesbische koppels in Portugal trouwen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 11 February, 2016 en 2081 keer gelezen.