1,2 miljoen handtekeningen tegen het homohuwelijk. (Roemenie)In Roemeniƫ zijn er maar liefst 1,2 miljoen handtekeningen verzameld tegen het homohuwelijk. In november van vorig jaar startte de Coalitie voor het gezin een nationale campagne om het homohuwelijk bij wet verboden te krijgen.

De campagne werd ondersteund door de Roemeens-Orthodoxe Kerk waarbij kerkleiders en gelovigen zelfs van deur tot deur trokken om handtekeningen te verzamelen. Ook ging men langst de vele scholen. Om een referendum af te dwingen zijn 500.000 handtekeningen nodig, dat aantal werd na twee maand flink overschreden met 1,2 miljoen handtekeningen. Na deze stap moet nu het parlement met twee derde meerderheid het wetsvoorstel goedkeuren waarna er een referendum volgt.

Roemeniƫ is een van de laatste Europese landen zonder officieel standpunt rond het homohuwelijk of legale partnerschappen voor homo en lesbische koppels. Tal van Centraal Oost Europese landen hebben een wettelijk verbod op het homohuwelijk, maar Hongarije en de Tsjechische Republiek hebben wel legale partnerschappen voor homo en lesbische koppels.

De holebi en transgender gemeenschap stelt weinig voor in Roemeniƫ. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het land pas in 2001 homoseksualiteit legaliseerde. Daardoor zijn er zo goed als geen holebi & trans rechtenorganisaties en activisten die kunnen opkomen voor gelijke rechten. En ondanks het feit dat bijvoorbeeld Boekarest wel een zogenaamd clubje heeft van uit de kast zijnde artiesten en journalisten, die strijden tegen discriminatie van holebi's en transgenders, zijn de acties minimaal door de religieuze, politieke en sociale onderdrukking in het land, waarbij holebi's en transgenders zowel psychologisch als fysiek worden onderdrukt. Er is met andere woorden grote nood aan gelijke rechten strijders in het land waar onderwerpen als homoseksualiteit de kop worden ingedrukt door religieuze leiders waardoor velen die eerder uit de kast durfden te komen er terug in gaan.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 07 February, 2016 en 2523 keer gelezen.Reageer op dit bericht: